Nieuws
24 februari 2012 - Ron Smeets

T-Mobile gaat smartphone abonnementen fors in prijs verhogen

De prijsverhogingen van mobiele (data) abonnementen zijn al maanden een gespreksonderwerp in Nederland. Tot voor kort was T-Mobile, los van enkele prijsvechtende MVNO's, over het algemeen de goedkoopste provider van Nederland.

GSMHelpdesk heeft echter uit het retailkanaal informatie weten op te duiken waaruit blijkt dat T-Mobile met ingang van 1 maart een aantal abonnementen, en dan vooral diegenen die bedoeld zijn voor Smartphone gebruikers (met veel data dus), fors in prijs gaat verhogen. Voor sommige klanten kan dit, na verlenging of het afsluiten van een nieuw abonnement, tot wel 51% aan extra abonnementskosten betekenen.

De meest extreme prijsverhogingen zullen worden doorgevoerd bij de iSmart abonnementen van T-Mobile. Zo wordt de nieuwe prijs van het i-150 abonnement maar liefst €44,50. Op dit moment is dat nog €29,50. OK, je krijgt vanaf 1 maart dan wel 1000MB datategoed in plaats van 500MB, maar daarvoor moet je dan dus ook wel effe €15,00 extra afrekenen, ofwel een stijging van 51%. De overige iSmart tarieven gaan ook fors omhoog, tussen de 20 en 43%. Om de 'prijsbewuste' smartphone gebruiker tegemoet te komen zal T-Mobile ook een nieuw instap abonnement introduceren; i-75. Deze kost straks ook al €37,50 per maand en daarin krijg je dus 75 belminuten / SMS / MMS units en ook 1000MB datategoed. Om de pijn een beetje te verzachten gaat T-Mobile alle klanten die een iSmart 200 (of hoger) abonnement afsluiten 'onbeperkt' SMS'en erbij geven (met een FUP van 2500 SMS'jes per maand). Leuk voor iedereen die nog heel veel SMS't, maar dit staat lijnrecht tegenover de trend dat SMS'en en bellen steeds minder gebruikt worden door de opmars van diensten als WhatsApp. Hieronder staan de oude en nieuwe tarieven naast elkaar.

De goedkopere abonnementsvorm van T-Mobile, Smart Start, gaan helemaal op de schop. Hier wordt de 'prijsverhoging' deels verdoezeld door het aanpassen van de tegoeden. Zo wordt Start 60 nu Start 70 (10 minuten/SMS/MMS/MB's meer dus) en de prijs gaat met 2 euro omhoog. Start 250 wordt vanaf 1 maart Start 240, maar de prijs gaat niet omhoog. Het Start 190 abonnement wordt straks het Start 180, maar dan wel met een prijsverlaging van 50 cent. Er is nog een heel klein beetje goed nieuws. de duurdere Smart Start abonnementen blijven qua bel/sms/mms/data-tegoeden gelijk en worden iets goedkoper. Zo gaat de prijs van Start 600 omlaag van 60 euro naar 55,50 euro. Enfin, kijk maar in onderstaand vergelijkend tabelletje dat GSM Helpdesk maakte.

De tarieven van de huidige Smart Plus abonnementen worden overigens ongemoeid gelaten, maar voor 'heavy' smartphone gebruikers is T-Mobile ná 1 maart niet meer het goedkoopste alternatief, vergeleken met KPN en Vodafone. Kortom, het wordt nog verstandiger om goed uit te zoeken welke provider en abonnement voor jouw gebruik straks het meest voordelig is. Ik zou zeggen, check onze nieuw abonnementenvergelijker (een beetje promotie voor een nieuwe service mag wel, toch? ;-)).

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.