Nieuws
17 november 2016 - Ron Smeets

T-Mobile gaat ongebruikte 3G capaciteit overhevelen naar 4G netwerk De maximale download snelheid gaat naar 300Mbps

Enkele maanden geleden startte T-Mobile al een pilot om de snelheid van haar 4G netwerk verder op te voeren door het inzetten van 3G capaciteit die vrijgekomen is doordat steeds meer klanten kiezen voor een 4G abonnement. Technisch wordt dit 3-band carrier aggregatie genoemd. De helft van de 3G bandbreedte wordt dan toegevoegd aan de capaciteit van het 4G netwerk. In de praktijk betekent dit dat het netwerk van 4G T-Mobile dan maximale download snelheden van 300Mbps kan leveren.

Welnu, die pilot is geslaagd want de magenta provider heeft nu bekend gemaakt te zijn gestart met de uitrol van deze 4G upgrade. In de eerste fase worden 450 masten 'omgebouwd'. Dat is ongeveer 10% van het totaal aantal T-Mobile zendmasten in Nederland en die zullen volgens de provider betere dekking en hogere snelheden leveren in meer dan 90 steden en dorpen. In welke gebieden die liggen wordt niet gezegd, maar de prioriteit zal ongetwijfeld liggen bij bewoonde plekken waar het bereik en de capaciteit van het 4G netwerk op dit moment nog niet toereikend is.

Uiteraard is T-Mobile niet de enige provider die voortdurend werkt aan het verder optimaliseren en uitbreiden van de netwerk dekking, -capaciteit en -snelheid voor klanten van T-Mobile met toestel of sim only. De concurrentie zit ook niet stil. Zo was ik onlangs te gast bij Vodafone en Ericsson voor een kijkje in de keuken van 4.5G. De snelheden die daarmee gehaald worden zijn letterlijk verbazingwekkend. Daarover meer in een apart artikel dat over enkele dagen online verschijnt.

Uit het persbericht:

4G+ carrier-aggregatie (3CA) zorgt ervoor dat de internetervaring stabiel blijft als het lokaal erg druk is. Bijvoorbeeld tijdens evenementen of het reizen met de trein. Richard Marijs, netwerkstrateeg bij T-Mobile Nederland: “Innovaties zoals 3CA zorgen ervoor dat het netwerk nog stabieler en sneller wordt. Met deze techniek wordt de totale 4G-capaciteit weer flink vergroot. Dit doen we om te kunnen voorzien in de groeiende behoefte aan mobiele data.”

T-Mobile gebruikt nu landelijk 4G op de 2 frequentiebanden, namelijk de 900MHz- en 1800MHz-band. Het bedrijf is nu gestart met de uitrol van de derde band op 2100MHz, noodzakelijk voor 4G+ carrier-aggregatie.