Nieuws
28 mei 2015 - Ron Smeets

T-Mobile gaat 4G netwerk nu versterken voor betere dekking binnenshuis Uitrol op 900MHz band gestart in Amsterdam

Voor mijn 'provinciale' 4G tests heeft dit nog geen gevolgen, maar T-Mobile is deze week gestart met de uitrol van 4G op de 900MHz frequentieband. Volgens de provider moet dit zorgen voor nog betere dekking, ook binnenshuis en op kantoor, en extra capaciteit op de momenten dat het erg druk is op het 4G netwerk. Amsterdam is als eerste aan de beurt en in augustus moet de hele Randstad gebruik kunnen maken van 900MHz 4G. Een ander voordeel van het gebruik van lagere frequenties is de betere dekking binnenshuis (en op kantoor). Lagere frequentiesignalen reiken verder, ook 'door' bebouwing.

Letwel, toen T-Mobile besloot om haar 4G netwerk uit te gaan rollen, ongeveer een jaar nadat KPN en Vodafone begonnen waren, koos de maganta provider er bewust voor om eerst de 1800MHz band te gaan gebruiken. Dat zorgde voor, zo blijkt ook uit vergelijkende 4G tests, hogere up- en download snelheden dan de concurrentie.

Echter, om op die hogere frequentie het hele land van 4G dekking te voorzien zijn ook veel meer mastlocaties nodig. Die had T-Mobile al, omdat de provider altijd al van hogere frequentiebanden gebruik maakte, maar het kost natuurlijk meer tijd om 4.500 zendmasten om te bouwen dan 3.300. Dat, plus het feit dat T-Mobile dus veel later aan de 4G uitrol begon, zijn de belangrijkste redenen dat landelijke dekking pas in oktober van dit jaar, een tot anderhalf jaar later dan Vodafone en KPN, bij T-Mobile bereikt wordt.

De groene provider koos begin 2013 bewust ervoor om zo snel mogelijk, op een lagere frequentieband, landelijke 4G dekking te kunnen bieden. Vodafone koos op haar beurt voor een gecombineerde uitrol waarbij zowel dekking als snelheid, afhankelijk van de regio voorrang kregen.

UIt het persbericht:

Voordeel voor binnenshuis en buitengebieden
De (900 MHz gecombineerd met de 1800 MHz) frequenties bieden een veel betere 4G dekking binnenshuis. Ook zullen T-Mobile-klanten in de buiten- en grensgebieden, waar zelfs vast internet niet altijd beschikbaar is, de extra sterke 4G-dekking gaan ervaren. Daarnaast kunnen klanten op drukke locaties zoals stations en winkelcentra blijven gamen, foto’s versturen en livestreamen.

Snelle uitrol
T-Mobile heeft inmiddels veel van de voorbereidingen voor de 900 MHz al achter de schermen uitgevoerd. Daardoor verloopt de uitrol van 4G op de 900 MHz frequentie voorspoedig. Na Amsterdam zal Utrecht in mei worden voltooid. Rotterdam volgt midden juni, Den Haag begin juli en de gehele Randstad half augustus. De rest van Nederland volgt snel daarna.