Nieuws
26 april 2010 - Ron Smeets

T-Mobile breidt 3G netwerk fors uit

Onlangs was ik bij een perpresentatie van T-Mobile in het Network Monitoring Centre op het hoofdkantoor van de provider. Daar kregen we een kijkje in de keuken van het netwerk dat, kijkend naar de vele klachten op diverse fora, door veel consumenten toch gezien wordt als het minste van de drie (na KPN en Vodafone).

Volgens T-Mobile is haar (3G) netwerk kwalitatief zeker niet minder dan die van de twee grootste concurrenten maar feit is wel dat de dekking van T-Mobile in gebouwen (woningen/kantoren) niet overal even optimaal is.

Daarnaast laat ook de performance van het 3G netwerk nogal eens te wensen over.  Dat komt, volgens T-Mobile, vooral door de explosieve groei van het mobiele dataverkeer sinds de introductie van de iPhone 3G(S) in 2008 en 2009.

Het goede nieuws? De provider onthulde tijdens deze meeting dat daar nog dit jaar verandering in gaat komen. In 2010 streeft men namelijk naar een verbetering van ruim 25% in de 3G netwerkdekking. Hiervoor worden ruim 1000 nieuwe zendmasten geplaatst, ofwel een toename van 25% op het totaal aantal zendmasten die begin 2010 actief waren. Die uitbreiding betekent dat T-Mobile fors in de buidel zal moeten tasten. Exacte bedragen werden niet gegeven. 'Meer dan 100 miljoen Euro' was het enige dat men daarover kwijt wilden. Kijk je echter naar de totale investering die T-Mobile in de afgelopen 10 jaar gedaan heeft, 10 miljard, dan schat ik dat de investeringen dit jaar de 1 miljard Euro zullen overstijgen.

Een ander hekel punt waar T-Mobile de komende tijd, en eigenlijk continu, veel aandacht besteedt is de bereikbaarheid in grensgebieden. Ook hierover wordt vaak gezegd dat de concurrenten het iets beter voor elkaar hebbe maar volgens T-Mobile heeft dat te maken met het vinden van een goede balans tussen de verschillende netwerken van providers in de grensstreken. "We kunnen onze masten zo inrichten dat onze klanten enkele kilometers over de grens ook nog T-Mobile NL bereik hebben, maar daar zijn de providers aan de andere kant van de grens niet altijd even blij mee", aldus Jan Kuipers. "Het vinden van de juiste balans voor de plaatsing en signaalsterkte van onze masten is een samenspel van berekenen en afstemming met onze concurrenten aan de andere kant van de grens." Klinkt plausibel maar hoe dan ook lijkt de concurrentie die balans wat beter op orde te hebben, althans vanuit Nederlands standpunt. De vraag is natuurlijk hoe de providers aan de andere kant van de grens daarover denken ;-)

Al met al was het een prima en zeer verhelderende meeting waar T-Mobile ons ook een klein kijkje achter de schermen van het netwerk monitoring centre gaf. Daar zitten diverse service medewerkers continu te staren naar schermen met groene (als alles OK is) of rode (in geval van een storing) bolletjes waarbij bolletje voor een zendmast staat. Een indrukwekkend gezicht. T-Mo-NMC-a

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.