Nieuws
09 november 2017 - Ron Smeets

T-Mobile blijft groeien Meer klanten, minder omzet, meer winst en het snelste netwerk

T-Mobile heeft vandaag haar meest recente kwartaalcijfers, over Q3 2017,  bekend gemaakt. Dat was voor de magenta provider het vijfde kwartaal op rij dat er weer meer klanten bijgeschreven werden dan dat er afhaakten. In totaal telde T-Mobile aan het eind van dat kwartaal 66.000 klanten meer dan drie maanden daarvoor. Over het hele jaar is het klantenbestand van de provider al met 196.000 klanten gegroeid en vergeleken met vorig jaar groeide het aantal klanten met 4.7%. De kwartaalomzet bleef wel enigszins achter. Die daalde, vergeleken ten opzichte van een jaar geleden met anderhalf procent naar 327 miljoen euro. De winstcijfers waren wel weer rooskleuriger. In het derde kwartaal van 2017 boekte T-Mobile een positief resultaat (vóór belastingen) van 98 miljoen euro.­­­­

Fors meer klanten en toch minder omzet?
Dat er met zoveel meer klanten toch minder omzet gehaald wordt is, kijkend naar de strategie van T-Mobile en marktontwikkeling in het algemeen, niet zo vreemd. Ten eerste heeft de provider een tijd geleden besloten om haar abonnement portfolio aan te passen. Voor 35 euro krijgen klanten een sim only abonnement met onbeperkt bellen/sms’en en datagebruik (mobiel internet). Dat betekent dus dat de hele dure sim only abonnementen aan het verdwijnen zijn. Ten tweede heeft ook T-Mobile wel wat last van omzetderving door de afschaffing van de roaming kosten binnen de EU. En tot slot worden er sinds dit jaar ook minder dure toestellen in combinatie met een abonnement verkocht. Allemaal factoren die er toe bijdragen dat T-Mobile met fors meer klanten toch minder omzet behaalt. Ach, zolang de winst maar op peil blijft (lees: stijgt) zullen ze zich niet al te druk maken over die dalende omzet.

Snelste netwerk
Een van de redenen waarom T-Mobile het nu zo goed doet is het feit dat de provider drie jaar geleden besloot om de uitrol van het 4G netwerk aan te grijpen om meteen het hele (2G en 3G) netwerk te vernieuwen. Ze hadden eigenlijk ook geen andere keuze omdat het bestaande netwerk, dat simpel gezegd een samenraapsel van drie providers was, technisch en qua prestaties al jaren niet meer voldeed. Vanaf het moment dat het nieuwe netwerk, inclusief 4G, landelijke dekking bereikte (medio 2016) werd al snel duidelijk dat T-Mobile de concurrentie (KPN en Vodafone) voorbijgestreefd was. Zelf heb ik de afgelopen drie jaar diverse netwerktests in Limburg uitgevoerd en ook ik kwam tot de conclusie dat T-Mobile vanaf medio 2016 het snelste 4G netwerk van de vier grote providers heeft. Onlangs kreeg de magenta provider van Ookla (Speedtest.net) nog het predicaat ‘Beste mobiele netwerk’. 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.