Nieuws
17 juli 2006 - Ron Smeets

T-Mobile belet klanten inzage in belgedrag

Bij ons kunnen de meeste klanten van mobiele providers op elk moment online bekijken hoeveel belminuten ze op een bepaald moment van hun maandelijkse tegoed al hebben verbruikt, cq. nog tegoed hebben.

In Noord Amerika en Canada kennen veel providers die service niet en daarom startten enkele initiatiefnemers in 2004 met MinuteWatcher. Deze dienst maakt contact met de klant- en belgegevens op servers van telco's en geeft op die manier diens klanten een overzichtelijke inzage in zijn of haar belgedrad.

Sinds kort kunnen ook klanten met een zogenaamd familie of small-business abonnement van de dienst gebruik maken. Voor deze mobiele bellers, die met meerdere personen gebruik maken van dezelfde 'voorraad' maandelijkse belminuten, id de dienst helemaal een uitkomst.

Echter, niet elke Telco is gecharmeerd van deze klantvriendelijke service. Die zien natuurlijk veel liever dat hun klanten zich niet bezig houden met 'prijsbewust bellen' want dat betekent over het algemeen dat er achteraf minder extra belminuten in rekening gebracht kunnen worden.

T-Mobile maakt het daarbij wel erg bont. Zij blokkeren sinds enkele weken de toegang tot diens administratieve servers voor al het netwerkverkeer dat vanaf de servers van MinuteWatcher afkomstig is. De klanten van T-Mobile kunnen sindsdien dus geen inzage meer krijgen in hun beltegoeden en -gedrag voordat de maandelijkse eindafrekening op de deurmat ligt.

Het ziet er niet naar uit dat T-Mobile haar standpunt en gedrag op korte termijn zal wijzigen want de provider heeft zelfs haar algemene contractvoorwaarden aangepast waarin nu dus staat dat het verboden is om een service als MinuteWatcher te laten snuffelen in je T-Mobile account.



Gerelateerde links:
Weggegooide GSM zorgt voor gepeperde telefoonrekening
Je mobiele telefoonrekening betalen met advertenties
Gokken met je belminuten
Hoge mobiele telefoonrekening leidt tot zelfmoord
Bellen nog altijd DE cashcow voor Telco's
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.