Nieuws
29 augustus 2017 - Ron Smeets

T-Mobile 4G netwerk nadert 5G snelheden Provider rolt ‘dubbele turbo’ upgrade uit

T-Mobile gaat de komende periode haar 4G+ , of 4.5G, netwerkcapaciteit verder uitbreiden. Daardoor benaderen de maximale download snelheden straks die van de, voor de gemiddelde consument, nog niet beschikbare 5G netwerken. Klanten van T-Mobile kunnen dan genieten van 450 Mbps, zo’n 30% sneller dan nu mogelijk is.

T-Mobile en Tele2 hebben al geruime tijd, zo blijkt uit diverse testen, de snelste 4G netwerken van Nederland. T-Mobile profiteerde tijdens de uitrol van haar 4G netwerk van het feit dat ze vrijwel alle oude, samengeraapte, netwerkapparatuur moesten vervangen. Dat klinkt wat gechargeerd, maar de magenta provider had, dat weten heel veel klanten uit de 3G tijd zich nog wel te herinneren, nogal wat problemen met dekking, 3G bereik en –snelheden. Voor Tele2 lag het iets anders. Die provider had nog helemaal geen eigen netwerk toen ze besloten dat in Nederland te gaan aanleggen. Hoe dan ook, de huidige kwaliteit van de 4G netwerken van T-Mobile en Tele2 is bijzonder goed, zoniet uitmuntend te noemen.

Dubbele ‘turbo boost’ voor T-Mobile 4.5G
T-Mobile gaat twee upgrades aan hun 4G netwerk toevoegen. Ten eerste zal er een extra band bijgeschakeld worden op de 2600MHz frequentie. Daarmee wordt de bandbreedte van het netwerk met 120Mbps uitgebreid. Deze vierde band maakt gebruik van TD-LTE-technologie. Naast het activeren van de extra frequentieband op 2600Mhz op basis van TD-LTE, geeft T-Mobile ook haar bestaande 4.5G netwerk landelijk een nieuwe boost. Dat resulteert in een snelheidsverhoging van 30%. Dankzij de inzet van 256 QAM-techniek op de bestaande drie frequentiebanden 900-, 1800- en 2100Mhz kan meer data over dezelfde verbinding worden verstuurd. Hierdoor kan elke antenne nu een doorvoersnelheid aan tot wel 450 Mbps. 

Upload snelheid blijft nagenoeg ongewijzigd
De genoemde upgrades hebben door de toepassing van TD-LTE vrijwel geen impact op de maximaal beschikbare upload snelheden. Die gaan dus niet omhoog. En er zit nog een kleine adder onder het TD-LTE gras. “Bij TD-LTE-techniek ligt de nadruk meer op downloaden dan op uploaden van data, in tegenstelling tot FDD-LTE waarbij de download- en upload-frequentiebandbreedtes gelijk zijn. Met de nieuwe TD-LTE-techniek, die veel in Azië wordt toegepast, gebruiken we hetzelfde kanaal voor zowel zenden als ontvangen, zoals ook het geval is met wifi. Dit resulteert in meer downloadcapaciteit in verhouding tot uploadcapaciteit. Dat is vooral handig bij het kijken van video. De technologie is vooral goed wanneer gebruikers zich niet in hoog tempo verplaatsen. In die gevallen is een stabiele uplink heel belangrijk”, aldus Richard Marijs, Technology Strategist van T-Mobile Nederland. Met andere woorden. Waanneer je onderweg gebruik wilt maken van die 5G-achtige snelheden, dan moet je je dus nog niet in een snel rijdende auto of trein verplaatsen. Lekker rustig op een bankje buiten of op een terras is dan veel beter. In meerdere opzichten ;)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.