Nieuws
21 oktober 2010 - Ron Smeets

Symbian^3 en ^4 zijn (als naam) verleden tijd

Het grote nieuws van Nokia vandaag was natuurlijk de presentaties van de, iets beter dan verwachtte, kwartaalcijfers en het ontslag van 1800 medewerkers in de komende maanden.

De Finse fabrikant had echter nog een leuk nieuwtje waar Symbian^3 smartphone gebruikers (Maemo users waren hier al bekend mee) blij mee zullen zijn. De tijd van de Symbian^3 Symbian^4 (die nog niet beschikbaar is), lijkt namelijk verleden tijd. Nokia heeft namelijk besloten om in het ontwikkeltraject van haar OS'en alleen nog maar gebruikt te maken van Qt (Cute).

Daardoor kan de ontwikkeling (lees: verbetering) van Symbian^3 (platform en User Interface) een stuk sneller gaan verlopen. In de praktijk betekent dit dus dat er vaker en sneller upgrades voor de Nokia N8 (en andere Symbian^3 toestellen) uitgerold kunnen gaan worden. Nokia heeft, om haar beslissing nog meer zichtbaar te maken, bovendien besloten om de naam Symbian^3 en Symbian^4 te vervangen door Symbian. Er wordt dus niet meer gesproken over verschillende versies van het Symbian OS, maar één, continu, ontwikkelend platform. Hieronder kun je een video bekijken waarin Rich Green de veranderingen bespreekt.

Het zal mij benieuwen hoe snel de gevolgen daarvan merkbaar zullen zijn. Ik blijf overigens bij mijn mening dat ik Nokia er beter aan doet om alles wat met Symbian te maken heeft weg te gooien (inclusief het ontwikkelteam) en echt helemaal optnieuw te beginnen. Ontwerp een nieuw OS en een nieuwe UI en kijk dan welk ontwikkelplatform het meest geschikt is daarvoor. Als dat Qt zou blijken te zijn, prima!

http://www.youtube.com/watch?v=WJLptXE6DSM
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.