Nieuws
16 oktober 2012 - Ron Smeets

Symbian nu in 'onderhoud modus'; geen updates meer

Symbian, als smartphone OS, is aan haar laatste levensfase bezig. Dat is geen nieuws. Toen Nokia haar huwelijk met Microsoft, en Windows Phone in het bijzonder, aankondigde, werd al duidelijk dat Symbian tot eind 2013 nog wel ondersteund zou worden maar dat het OS uiteindelijk gaat verdwijnen. De laatste versie, Belle, droeg de naam symbian, formeel, al niet meer. Onlangs verscheen nog een revisie versie daarvan, FP2 (of Symbian Donna).

Een ontwikkelaar die op zoek was naar een oplossing voor een bug in de Nokia Drive App op de E7 kreeg een bijzonder antwoord. Daarin wordt met niet mis te verstane woorden gezegd dat Symbian nu alleen nog maar in 'onderhouds modus' verkeert en dat er geen nieuwe features meer voor ontwikkeld worden zonder dat daarvoor een 'hele goede reden' voor is.

Sterker nog, de support medewerker van Nokia doelt met een 'extreem goede reden' zelfs op het feit dat er een goede (rendabele) business case moet zijn voordat Nokia nieuwe features aan het Symbian OS zal toevoegen. Op zich niet zo gek dat Nokia (die de ontwikkeling van het Symbian OS zelf niet meer in de hand heeft) daar voor kiest, maar een bug oplossen is volgens mij toch echt wel iets dat in de categorie 'onderhoud' thuis hoort. 

Hoe dan ook, Belle FP2 (of Symbian Donna dus) lijkt de laatste versie van het oude smartphone OS van Nokia te zijn die uitgerold wordt (is) naar, onder andere de Pureview 808 en andere Symbian^3 toestellen.

Het hele antwoord van Nokia Developer Support:
Dear developer,
Thank you for your improvement ideas, thus (sic) Symbian is in maintenance mode and no new features will be implement[ed] without extremely good reason (business case). We have written down your ideas for future development if there is a chance that new features will be released.
Kind Regards
Nokia Developer support

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.