Nieuws
10 november 2010 - Ron Smeets

Symbian Foundation gaat licenties 'doen', Nokia het OS

Nokia heeft gisteren besloten de ontwikkeling van het Symbian OS weer in eigen handen te nemen. De Symbian Foundation wordt omgebouwd tot een organisatie die de licentie's gaat 'regelen'.

Ze verloor zo ongeveer haar bestaansrecht nadat Samsung en Sony Ericsson, naast Nokia twee van de grootste geldschieters, eerder al besloten haden om niets meer met Symbian te doen en ook Nokia haar investeringen in de stichting omlaag schroefde door (gedwongen) bezuinigingen. Gelukkig schoot de EU te hulp ;-)

Hieronder kun je een ruim drie minuten durend interview met Jo Harlow bekijken waarin zij spreekt over Nokia's beslissing, de Symbian Foundation en de toekomst. Wat mij vooral opvalt is dat ze wel heel erg voorzichtig en bedachtzaam spreekt. Alsof ze iets achterhoudt of bang is iets te zeggen wat (nog) niemand mag weten. ik krijg in ieder geval het gevoel dat er veel meer speelt tussen Nokia en de Symbian Foundation (die nu dus ook deels door onze belastingcenten gefinancierd wordt). Enfin, kijk zelf maar.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.