Nieuws
13 april 2011 - Ron Smeets

Symbian Anna op de Nokia N8

Gisteren presenteerde Nokia naast twee nieuwe Symbian toestellen ook de nieuwste versie van het Finse smartphone OS, Symbian Anna.

Het duurt nog even voordat de officiële update uitgerold zal worden naar de bestaande toestellen (de E6 en X7 zullen direct met de nieuwste Symbian versie in de winkels verschijnen), maar ik kon onlangs al even spelen met een Nokia N8 die al voorzien was van een pre release versie van Symbian Anna. Dat mocht toen nog niet gefilmd worden, maar gelukkig heb ik wel de foto's nog ;-))

Over de prestaties, in vergelijking met de huidige Symbian versie, kan ik nog niet echt oordelen. Zoals gezegd was dit nog een pre release versie waaraan ongetwijfeld nog het een en ander gesleuteld zal worden voordat hij klaar is om naar de diverse toestellen uit te rollen, ergens deze zomer.

Op zich zagen de bekende verbeteringen er wel al veelbelovend uit. Het scrollen tussen de diverse homescreens gaat nu zonder vertraging. Bij de oude versie zat een kwart tot een halve seconde tussen de scroll beweging en het moment waarop het scherm daadwerkelijk naar links of rechts schoof. Dat is nu helemaal weg.

Ook het staande qwerty toetsenbord deed het. Hoe goed? Dat kan ik na een paar minuten proberen nog niet echt zeggen en natuurlijk hangt dat ook af van wat je gewend bent, maar het feit dat het er straks op zit maakt het intikken van SMS'jes en andere berichten waarvoor je het toestel niet persé in liggende stand wil vasthouden ongetwijfeld een stuk makkelijker.

Symbian-Anna-N8-Qwerty-Staand Symbian-Anna-N8-Qwerty-Liggend

Ook de look-and feel van de webbrouwser is een stuk beter. Linksonder zie je nu steeds een 'back' toets in beeld en rechts staat de menu-toets. Dat menu verschijnt, als je het selecteert, in een overlay op beeld (tweede foto hieronder). De prestaties van de browser leken ook al iets beter, maar de verbinding (3G) ter plekke was niet optimaal en er was ook geen WiFi.

Symbian-Anna-N8-Browser-a Symbian-Anna-N8-Browser-Menu

Wat verder nog opvalt, en dat kwam ook naar voren in de discussie over Symbian Anna naar aanleiding van de presentatie van de Nokia X7 en E6, is het feit dat deze versie (die op de N8 stond dus) nog steeds over 3 homescreens beschikte. Op de E6 zijn namelijk vijf homescreens te zien en dus rees de vraag of dat ook nieuw was. Ik dacht van wel, maar nu ik de foto's terugkijk lijkt dat dus niet het geval te zijn. Enfin, wellicht dat iemand van Nokia daar antwoord op kan geven.

Symbian-Anna-N8-b Symbian-Anna-N8-a1 Symbian-Anna-N8-Menu-a

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.