Nieuws
18 augustus 2011 - Ron Smeets

Symbian Anna nu beschikbaar voor de N8, C7, C6-01 en E7

Het heeft even geduurd, maar Nokia heeft vanaf vandaag de Symbian Anna update beschikbaar gemaakt voor de bestaande Symbian^3 toestellen (de N8, E7, C6-01 en C7).

Om de update te kunnen downloaden en installeren kun je kiezen voor   de laatste versie van OVI Suite (3.2.1) of Over The Air (wel WiFi gebruiken natuurlijk). Het persbericht:

Symbian Anna verrijkt de gebruikerservaring van de Nokia N8, Nokia C7, Nokia C6-01 en Nokia E7. Gebruikers profiteren van een nieuwe gebruikersinterface, een virtueel QWERTY-toetsenbord in portretstand, split-screen messaging en verbeterde Nokia Kaarten. Daarnaast biedt Symbian Anna een betere internetbrowser en aangescherpte beveiliging. De update is via de pc te downloaden met de laatste versie van Ovi Suite (versie 3.1.1) of direct op de smartphone**.

“Miljoenen mensen in de gehele wereld gebruiken elke dag Symbian-smartphones van Nokia. Die telefoons komen tegemoet aan specifieke consumentenwensen en bieden een ruime keuze in diverse prijscategorieën”, zegt Ilari Nurmi, vicepresident van Nokia. “Symbian Anna biedt gebruikers een sterk verbeterde ervaring en onderstreept onze voortdurende inzet om ons besturingssysteem beter te maken. Het komende jaar introduceren we zo’n tien nieuwe telefoons en verbeteren we de gebruikerservaring nog verder. We ondersteunen de software bovendien ten minste tot 2016.”

Belangrijkste functies van Symbian Anna

• Gebruikersinterface: Symbian Anna biedt een frisse, nieuwe ‘look & feel’ voor de Nokia N8, Nokia C7, Nokia C6-01 en Nokia E7 met nieuwe icoontjes en een verbeterd gebruiksgemak. Typen op het touchscreen is veel eenvoudiger met het split-screen. De gebruiker kan tijdens het typen op het virtuele QWERTY-toetsenbord de berichtenreeks, webpagina’s, contacten en e-mails bekijken. Het QWERTY-toetsenbord is nu ook in portretstand te gebruiken.
• Kaarten en navigatie: Symbian Anna verrijkt Nokia Kaarten met betere zoekfunctionaliteit, nieuwe openbaarvervoerroutes en de mogelijkheid om in te checken op favoriete (geo)-
sociale netwerken zoals Facebook, Foursquare en Twitter.
• Browsen: een snellere en eenvoudiger te gebruiken browser; pagina’s laden sneller en de navigatie op het toestel is verbeterd. Hierdoor kunnen mensen onderweg makkelijk hun favoriete websites bekijken.
• Zakelijk gebruik: de beveiliging van Symbian Anna is afgestemd op zakelijk gebruik met verbeterde data-encryptie voor Nokia-smartphones. Zakelijke gebruikers met een Nokia N8, Nokia C7, Nokia C6-01 en Nokia E7 krijgen hiermee met IPSEC- en SSL VPN-software eenvoudig en veilig toegang tot hun bedrijfsnetwerk.
• Near Field Communications (NFC): Symbian Anna activeert ook de NFC-hardware in de Nokia C7. Hiermee kunnen C7-gebruikers onderling eenvoudig hun contacten, foto’s en video’s delen en samen games spelen. Daarnaast is het mogelijk accessoires van Nokia en andere fabrikanten te koppelen. Op die manier kunnen gebruikers NFC-tags uitlezen om bijvoorbeeld in te checken.

* De exacte data van beschikbaarheid van Symbian Anna verschilt van land tot land.
** De wijze van updaten verschilt van land tot land en van operator tot operator.

Belangrijkste functies van Symbian Anna
• Virtueel QWERTY-toetsenbord in portretstand voor snel typen met één hand.
• Split-screen tijdens het typen; zichtbaar zijn de complete berichtenreeks, webpagina’s, contacten en e-mails.
• Een snellere en eenvoudiger te gebruiken browser die pagina’s sneller laadt en de navigatie verbetert.
• Vernieuwde Nokia Kaarten inclusief eenvoudiger zoeken, nieuwe openbaarvervoerroutes en de mogelijkheid om in te checken op Facebook, Twitter, Foursquare en andere sociale netwerken.
• De mogelijkheid om locaties te delen via e-mail en sms (zelfs naar niet-Nokia-telefoons).

Functionaliteit voor zakelijke gebruikers
• Instant messaging en presence met Microsoft Communicator Mobile.
• Verbeterde e-mailfunctie met onder andere volledige ondersteuning voor vergaderverzoeken.
• Beveiliging op zakelijk niveau met door hardware versnelde encryptie.
• Eenvoudige en veilige toegang tot het bedrijfsnetwerk voor zakelijke gebruikers.

Functionaliteit voor ontwikkelaars
• Flashlite 4
• Java Runtime 2.2
• Qt Mobility 1.1
• Qt4.7

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.