Accessoires
02 december 2014 - Ron Smeets

Sygic lanceert binnenkort ook een Windows Phone versie Is er toekomst voor een betaald alternatief voor de gratis Drive(+) navigatie?

Veel Android gebruikers zullen Sygic al kennen en wellicht ook gebruiken. Het is een van de betere gesproken navigatie apps van de afgelopen jaren. Binnenkort komt er ook een Windows Phone versie beschikbaar. Handig, maar op zich ook bijzonder omdat meer dan 90% van de Windows Phone toestellen (Nokia) Lumia's zijn en die staan ook al jaren bekend vanwege de aanwezigheid van een zeer goede gratis navigatie app; Drive(+).

Maar goed, alternatieve oplossingen zijn nooit weg, toch? Helaas is Sygic geen gratis app dus of veel Lumia gebruikers het gaan aanschaffen is nog maar zeer de vraag. In dat opzicht is het wel dapper van Sygic om een Windows Phone versie te maken. Zoveel smartphones met het Microsoft OS zijn nu eenmaal niet in omloop en de meesten hebben gratis Drive navigatie omdat het nu eenmaal Lumia's zijn. De Windows Phone markt lijkt dus niet al te groot voor een betaalde navigatie app. Of zou Sygic al iets van Microsoft toegefluisterd hebben gekregen? Bijvoorbeeld dat de gratis navigatie software op de toekomstige Lumia's, zonder Nokia dus, gaat verdwijnen? Dat is pure speculatie van mijn kant; op zoek naar een reden waarom Sygic een Windows Phone versie ontwikkeld heeft.

Enfin, Windowscentral kreeg al even een preview van de Windows Phone versie van Sygic. Een van de belangrijkste functies, zeker voor smartphone navigatie oplossingen, is de mogelijkheid om kaarten offline te installeren zodat je geen las hebt van dataroaming kosten wanneer je in het buitenland vertoeft. Verder worden de kaarten ook meerdere keren per jaar geactualiseerd en bevat Sygic ook een uitgebreide database van POI's en veiligheidswaarschuwingen.

Hieronder staan nog enkele screenshots van de app en een overzicht van de belangrijkste specs en functies. 

De belangrijkste specs en features van Sygic:
- Gesproken navigatie (ook de straatnamen)
- Offline kaarten van meer dan 100 landen
- Gratis kaartupdates (meerdere keren per jaar)
- Routeplanning biedt standaard drie alternatieven
- Offline zoeken en miljoenen POI's
- 3D kaarten, Weegave van gebouwen en landschap
- Weergave maximum snelheden en veiligheidswaarschuwingen
- Rijstrook assistentie en overzichtelijke weergave van knoop- en kruispunten

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.