Geruchten
06 december 2015 - Ron Smeets

Surface Phone uitgesteld naar de tweede helft van 2016 Betekent dit het einde voor de Lumia's?

Dit weekend is weer een nieuw gerucht opgedoken rondom de Surface Phone van Microsoft. Enkele weken geleden ging nog het verhaal dat deze smartphone in de lente van 2016 op de markt zou komen. Dat zou dan bijna vier jaar zijn nadat de eerste geruchten over deze smartphone de kop op staken.

Volgens de nieuwste onbevestigde berichten zou Microsoft inmiddels besloten hebben om die Surface Phone de annuleren ten faveure van een nieuw model. Die wordt ontwikkeld door hetzelfde team dat verantwoordelijk was voor de meest recente Surface producten (de vierde Tablet en de Book), geleid door Panos Patay. Dat zou dan dus ook zo goed als zeker betekenen dat de Surface Phone een high-end smartphone wordt. Een onthulling in de tweede helft van 2016 zou om diverse redenen een logisch moment zijn. Ten eerste is het dan ongeveer een jaar nadat de huidige high-end Microsoft smartphones, de Lumia 950(XL), het daglicht zagen. Daarnaast valt de lancering dan ongeveer samen met de release van de volgende grote Windows 10 update; Redstone.

Als deze informatie klopt dan lijkt het er dus op dat Microsoft uiteindelijk toch serieus werk gaat maken van de Surface Phone. Dus wordt meteen ook gespeculeerd over het verdwijnen van de merknaam Lumia. In ieder geval voor het high-end segment. Hoe goed die toestellen de afgelopen jaren ook waren, ze hebben er na vier jaar nog steeds niet voor kunnen zorgen dat Windows weer een serieuze rol speelt in de smartphone wereld. Het marktaandeel van Windows (Phone) schommelt al jaren rond de 2%. En als we sommige analisten mogen geloven dan komt daar de komende vier jaar geen verandering in. Een prima moment om het roer weer om te gooien, toch?

Zoals gezegd, dat Microsoft aan een Surface Phone werkt is een gerucht dat al dateert uit de tijd van de eerste Surface Tablet; medio 2012. Sindsdien is de mysterieuze smartphone zo'n beetje in het geruchtencircuit blijven rondwaren. Maar telkens als er een nieuwe Surface Tablet onthuld werd groeide het aantal Surface Phone geruchten ook weer.

Het is dus niet zo gek dat het toestel de afgelopen weken weer volop in het nieuws is. Zeker nu Microsoft ook nog eens een Surface Book onthuld heeft die heel erg positief ontvangen is. Maar of de komst van een high-end Surface Phone ook al meteen betekent dat we helemaal afscheid zullen moeten nemen van de Lumia's? Dat waag ik te betwijfelen. Misschien alleen voor de high-end modellen. Bovendien zijn het juist de goedkope Lumia's waarmee Microsoft het marktaandeel van Windows (Phone) nog een beetje op peil (lees: meetbaar) heeft kunnen houden. Van de andere kant heeft Microsoft de merknaam Nokia, die heel wat meer historie had, ook in een oogwenk laten vallen. Enfin, we zullen het wel zien.

Bron (Surface Phone eind 2016 gerucht)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.