Nieuws
09 mei 2012 - Ron Smeets

SuperWijzer: koop duurzaam en diervriendelijk voedsel

De reclamespotjes van Wakker Dier over plofkippen en kiloknallers kent iedereen wel, toch? Het dierenwelzijn, ook van de beestjes die we met z'n allen (behoudens de veganisten) op ons bord zien verschijen krijgt, terecht, steeds meer aandacht en zorgt ook bij velen voor een bewustere keuze van (vlees)producten die we in de winkels kopen.

Easy4Mobile heeft nu, samen met Varkens in Nood, SuperWijzer ontwikkeld, een app die producten beoordeelt op de mate waarin rekening is gehouden met de duurzaamheid en het dierenwelzijn; SuperWijzer.

Na het scannen van de barcode van een product berekent SuperWijzer de duurzaamheid- en dierenwelzijn score van het vlees- eier-, kaas- of zuivelproduct op een schaal van 1 tot 10. Hoe hoger de score, des te dierenvriendelijker, en duurzamer, het product. Wanneer het scannen van de barcode niet lukt dan kun je ook de code (de cijfers onder de barcode) invoeren. Vind je een product dat nog niet in de database van SuperWijzer staat dan kun je de (bar)code daarvan ook weer doorsturen naar de makers van de app zodat zij het betreffende product kunnen beoordelen en toevoegen.

De score wordt vervolgens samengesteld aan de hand van vier criteria; dierenwelzijn, natuur en milieu, klimaatverandering en schadelijke stoffen. Per onderdeel kun je bovendien de 'losse' score bekijken. De prijs van het product is geen criterium. In totaal bevat de database van SuperWijzer 15.000 producten die door onafhankelijke en gespecialiseerde deskundigen, onder andere van de Universiteiten van Wageningen en Utrecht, de Animal Science Group en diverrse agrarische hogescholen, beoordeeld zijn.

Je kunt de app natuurlijk thuis gebruiken, maar dan heb je de betreffende producten al gebruikt. Verstandiger is het om de app, die momenteel in de App Store en Google Play Store staat en dus zowel voor de iPhone als Android toestellen geschikt is, mee te nemen naar de supermarkt om daar te bepalen of het product dat je koopt duurzaam is en voldoende rekening gehouden is met het dierenwelzijn bij de productie ervan.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.