Concepten
23 februari 2010 - Ron Smeets

Supersnel draadloos downloaden met de Nokia N900

Vandaag heeft Nokia Research Centre een videodemo gepubliceerd waarin te zien is hoe je supersnel draadloos mobiele content vanuit de Nokia Music Store (of andere bronnen) naar je Nokia N900 kunt downloaden.

Hoe hun Explore and Share demo precies werkt wordt nog even geheim gehouden, maar het ziet er wel cool, en snel, uit. De vraag is natuurlijk welke technologie de Finnen hiervoor gebruikten.

Uit het feit dat ze roepen dat je een compleet album (MP3) binnen 10 seconden kunt downloaden is al wel iets af te leiden. De Bruce Springsteen 'CD' die getoond wordt bevat 18 nummers van elk ca. 7 MB. Dat komt neer op zo'n 125MB in 10 seconden, ofwel 12.5MB per seconde. Het zal dus wel iets zijn dat lijkt op TransferJet, iets waar ik ruim anderhalf jaar gelende bij Sony Ericsson al een demo van gezien heb. Die technologie kan, op zeer korte afstand, snelheden halen van zo'n 375Mbps. Voor de demo van Nokia (zie de video hieronder) is een snelheid van ca. 125Mbps nodig.

http://www.youtube.com/watch?v=72QimFfjKUo
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.