Nieuws
27 december 2012 - Marloes de Hooge

Super energiezuinige GPS technologie in ontwikkeling

Microsoft Research is bezig met een project met de naam Cloud-Offloaded GPS (CO-GPS). GPS staat bekend als een feature die erg veel vraagt van een accu en tenzij je een oplaadkabel bij je hebt of een apparaat hebt met een gigantische batterij, is het niet echt handig om te gebruiken als navigatie tijdens een lange reis. Er zijn twee redenen voor het feit dat GPS eigenlijk nutteloos is. De eerste is dat satellietinformatie met een langzame snelheid verstuurd wordt. De tweede reden is vanwege de hoeveeheid signaal dat nodig is. De GPS-chip zorgt ervoor dat de CPU continu actief is.

Onderzoekers hebben naar allerlei manieren gezocht om GPS een stuk zuiniger te maken, maar niets leek echt te helpen. CO-GPS lijkt dit wel te kunnen, aangezien deze GPS vanuit de cloud werkt. Zo helpt deze oplossing om een GPS fix te verkrijgen in 2 milliseconden. Waar er normaal sprake is van een krachtconsumptie van 1 Joule, is dit nu maar 0,4 millijoules. Dit is dus 99,96% efficiënter. 

CO-GPS hoeft niet continu verbonden te zijn, aangezien het grootste gedeelte van de data 'offline' toegankelijk is via de satellietverbinding. Dit betekent simpelweg dat deze technologie helpt om GPS beter te kunnen laten omgaan met de energievoorraad, maar ook dat er nieuwe services en applicaties gemaakt kunnen worden.  

Over de auteur: Marloes de Hooge
 
Marloes is editor in chief van DutchCowboys en Travelvalley. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. Momenteel werkt ze aan haar eerste boek, een droom die uitkomt. Mail: marloes@dutchcowboys.nl - marloes@travelvalley.nl