Nieuws
13 december 2010 - Ron Smeets

Succes Samsung bada blijft achter bij de verwachtingen

Een jaar geleden kondigde Samsung de komst van een eigen Smartphone OS aan, bada. In juni verscheen het eerste bada toestel op de markt, de Samsung Wave en inmiddels zijn er nog vijf bada (wave) toestellen gepresenteerd.

Als we de Koreaanse fabrikant mogen geloven dan zijn ze vooralsnog tevreden over de prestaties van bada. Samsung verwacht dat er dit jaar zo'n 5 miljoen bada toestellen over de toonbanken zullen gaan.

Dat klinkt niet slecht voor een nieuw mobiel OS, maar de resultaten blijven wel degelijk achter bij hetgeen de Koreanen begin dit jaar zelf verwacht hadden. In februari voorspelde Samsung nog dat mijn voor dit jaar in ging zetten op de verkoop van 10 miljoen bada toestellen.

Toen werd tevens de verwachting uitgesproken dat er voor het eind van dit jaar 1000 apps in de bada applicatie winkel zouden staan. Waar de teller nu werkelijk op staat is niet bekend maar uit eerdere berichten bleek al dat het er ruim meer dan 4000 zijn en dat Samsung zelfs verwachtte dit jaar het aantal van 10.000 bada apps nog te halen. In de meest recente briefing spreekt Samsung over de mijlpaal van 50 miljoen downloads die in 2010 mogelijk gehaald gaat worden. De developer actie waarbij 2.7 miljoen dollar verdeeld werd onder nieuwe bada ontwikkelaars heeft dus wel degelijk geholpen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.