Toestellen
21 april 2012 - Marc Wielaert

Streaming music op de Nokia Play 360°

Nokia heeft een grote reputatie wat betreft innovatie, en dat beperkt zich niet tot telefoons. Er staat ook een steeds mooiere line-up aan audio-accessoires. Dan heb ik het niet alleen over Bluetooth headsets, maar ook over de recent verschenen Monster koptelefoons, met een klassiek snoer, microfoontje en prima geluidskwaliteit. De laatste weken heb ik even kunnen spelen met de Nokia Play 360°.

Deze is al wat langer op de markt, maar is hier nog niet eerder aan bod gekomen. Het is een stand-alone speaker die de muziek weergeeft die je telefoon via Bluetooth streamt. Hij ziet er goed uit, ongeveer zo hoog als een smartphone, een halve centimeter hoger dan de Lumia 800, om een maat aan te geven. Hij is beschikbaar in zwart, zilver en cyaan – de enige kleur die je nog zou verwachten is magenta, maar die is er (nog?) niet.

De bediening is kinderlijk eenvoudig. Je zet de Play 360° aan en activeert Bluetooth op je telefoon. De eerste keer moet je je telefoon nog koppelen: door op de Bluetooth button op de Play 360°te drukken maak je hem zichtbaar voor je telefoon. De Nokia Play 360° verschijnt vervolgens in je Bluetooth menu, je raakt het touchscreen aan, en beide apparaten zijn gekoppeld. Aan weerszijden van de merknaam vind je twee volumetoetsen, met de speaker reageert ook op de volumetoetsen van je telefoon.

Het werkt dus eigenlijk net als een stereo bluetooth headset. En ook in dit geval hoor je de muziek die op je telefoon staat, maar dan uit één speaker. Om die reden zou je denken dat het geluid mono is, maar dat is (uiteraard) niet het geval. De Nokia 360° Play speelt de muziek letterlijk rondom af, en dat klinkt verrassend goed: een mooi vol geluid met voldoende bas, maar ook mooi transparant.

Ik heb de speaker vooral beluisterd terwijl ik luisterde naar het aanbod van Nokia Music. De "Mix Radio" optie daarvan blijft leuk, zeker sinds de recente update van Nokia Music op Windows Phone 7. Ik heb al eerder een lang verhaal geschreven over Nokia Music, maar sinds de update zijn de mogelijkheden nog iets uitgebreider. Zo kan je nu ook via de optie "maken" aanbevelingen afspelen van muziek die vergelijkbaar is met je eigen favoriete artiesten, en dat leidt vaak tot prettige verrassingen in de stream. Anders gezegd: je voert bijvoorbeeld Prince in als artiest, en vervolgens krijg je muziek van tal van verwante musici. 

Andere toestellen
Anders dan ik eerlijk gezegd vermoedde blijkt de Nokia Play 360° niet uitsluitend te werken met Nokia toestellen, al wil ik nog wel de hier niet uitgebrachte Nokia N9 noemen, die je wel heel eenvoudig kunt koppelen door ook NFC op het toestel te activeren. Houdt je het toestel tegen de Play 360° en hij koppelt direct. Houd hem er nog eens tegenaan en hij verbreekt de verbinding.

Snel en makkelijk, maar: het werkt voor zover ik kan controleren alleen met de N9. Ook de HTC One X is voorzien van NFC, maar die herkent de NFC tag van de Play 360° niet. Zo blijkt NFC toch niet zo probleemloos te functioneren als wel wordt gesuggereerd.

Verder heb je uiteraard wel het Bluetooth stereoprofiel (A2DP) nodig, maar alleen echt oudere modellen hebben dat profiel nog niet. Mocht je het je nog afvragen: binnenkomende telefoongesprekken worden niet via de speaker weergegeven. Zoals gezegd is de Nokia Play 360° al wat langer op de markt, en daarom inmiddels goed voor een lager bedrag te vinden dan de adviesprijs van €149 euro.

Over de auteur: Marc Wielaert