Nieuws
29 juni 2016 - Ron Smeets

Straks geen foto's of video's meer maken tijdens concerten? Nieuwe infrarood technologie van Apple kan het gebruik van de camera blokkeren

Wie de afgelopen jaren een concert of festival bezocht heeft zal het zeker herkennen. Vele honderden omhooggestoken handjes met daarin een smartphone die foto's of video's maakt van het optreden. Veel artiesten zijn daar niet zo heel erg blij meer, maar er is slechts een enkeling, zoals Adele en Benedict Cumberbatch, die zich daar in het openbaar aan stoort en dat ook hardop roept.

Welnu, onlangs is een patentaanvraag van Apple goedgekeurd voor een infrarood technologie die ervoor kan zorgen dat het gebruik van smartphone camera's geblokkeerd kan worden. Het werkt op zich vrij simpel. Op het podium, of op andere plekken waar niet gefilmd of gefotografeerd mag worden, wordt een infrarood beamer geplaatst. De smartphone camera's kunnen dat infrarood licht 'zien' en de techniek van Apple zorgt er vervolgens voor dat de camera geblokkeerd wordt. Onderstaande tekening geeft een beetje weer hoe dat zou werken in de praktijk.

Het is natuurlijk nog maar de vraag in hoeverre deze technologie ook daadwerkelijk in de praktijk toegepast gaat worden. Voor speciale plekken, waar het maken van foto's en video's echt verboden is, denk aan bepaalde delen van luchthavens, bioscopen, musea, bedrijven en dergelijke, denk ik dat deze toepassing toekomst heeft. En Airbus had mij er een paar jaar geleden mee kunnen weerhouden te fotograferen in hun fabriek ;) Maar tijdens concerten? Dan ruil je je iPhone toch in... tenzij Android fabrikanten het ook gaan toepassen natuurlijk ;)

Er wordt overigens ook nog een andere toepassing van dezelfde technologie genoemd die mogelijk in musea gebruikt zou kunnen worden. Het is namelijk mogelijk om data, zoals informatie over een schilderij of ander object, mee te sturen met het infrarood signaal. Stel je kijkt in een museum naar een raar voorwerp uit de oudheid. Je richt je smartphonecamera op dat object, maar in plaats van een foto te maken wordt op het scherm de inforamtie getoond die door de infrarood beamer naar het toestel gestraald wordt. Zie afbeelding hieronder.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.