Nieuws
13 april 2015 - Ron Smeets

Straks 4G WiFi van T-Mobile in NS treinen, maar wel op 3G snelheid NS gaat WiFi snelheid 'verhogen' naar 150 Kbps

Enkele jaren geleden, toen Camiel Eurlings nog minister was, presenteerden de NS en T-Mobile met trots WiFi in de trein. Tijdens de perspresentatie ging het al af en toe mis doordat de verbinding niet altijd heel stabiel bleek, maar dat werd toen nog toegeschreven aan overmatige belangstelling tijdens de eerste 'WiFi rit'. Inmiddels is duidelijk dat het eerste 'gestotter' een veeg voorteken was. De dienstverlening is nooit echt veel beter geworden en de NS moest, om de kwaliteit nog enigszins op peil te houden, besluiten dat bepaalde diensten, zoals YouTube via het WiFi netwerk in haar treinen geblokkeerd werden.

Vrijdag maakte de Nederlandse Spoorwegen bekend dat men van plan is om de bestaande WiFi netwerken in de treinen te gaan uitrusten met 4G verbindingen. Ook nu wordt daarvoor weer gekozen voor het netwerk van T-Mobile. Je weet wel, de enige provider die nog geen landelijke 4G dekking heeft. OK, dat is misschien een beetje flauw aangezien de NS pas in juli gaat beginnen met de uitrol van de voorgenomen veranderingen. Tegen die tijd is de dekking van T-Mobile weer een stuk uitgebreid (zie afbeelding hieronder).

Mooi, straks WiFi met 4G snelheid dus... Uhmm... niet helemaal. De NS heeft nu namelijk al besloten dat de maximale download snelheid waar klanten gebruik van kunnen maken op 150 Kbps bepaald is. En nee, die 'K' moet geen 'M' zijn ;) Ofwel, we kunnen straks in te trein met 3G snelheid op het 4G WiFi netwerk van de NS en T-Mobile surfen. Het 'voordeel' is wel dat het nieuwe WiFi netwerk van de NS straks geen videoblokkade meer heeft. Youtube en andere videodiensten zullen dus ook beschikbaar zijn. Maar ja, met 150 Kbps??? Nee, serieus, met die snelheid keek ik in 2004 al naar CNN op mijn Sharp V902 met Vodafone UMTS abonnement. Hoe dat werkte? Nauwelijks!

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.