Nieuws
05 januari 2016 - Ron Smeets

Straat Troubadour app't en sms't daklozen Infromatie over opvang, het weer of gewoon een positief berichtje moeten daklozen 'verwarmen'

Toen ik dit bericht las was het eerste dat in mij op kwam de volgens mij zeer terechte vraag: 'Hebben daklozen wel een mobieltje of smartphone?' Ik bedoel, als je geen geld hebt voor een dak boven je hoofd, eten en andere primaire levensbehoeften dan is een mobiele telefoon met prepaid kaart wel het laatste waar je je geld aan zult uitgeven, denk ik zo. Om nog maar te zwijgen van een smartphone waarmee je kunt 'appen'. Enfin, navraag wees uit dat mobiele telefoons, en smartphones, voor veel daklozen juist een zeer belangrijke tool zijn om in verbinding met de 'gewone' wereld te kunnen blijven. Iemand die het dak boven zijn hoofd kwijtraakt, om welke reden dan ook, neemt behalve kleding dan dus ook zijn of haar mobiele telefoon mee. Opvanghuizen beschikken tegenwoordig ook al over gratis WiFi en opladers.

Enfin, speciaal voor de daklozen hebben de Vodafone Foundation, Het Leger des Heils, Straatpastoraat van de Protestantse Diaconie de Straat Troubadour in het leven geroepen. Vooralsnog betreft het een pilot die, bij bewezen succes, mogelijk verder (ook landelijk) uitgerold gaat worden. Straat Troubadour is een berichtendienst waarmee daklozen via SMS en WhatsApp op de hoogte gehouden worden van diverse relevante zaken zoals de beschikbaarheid van opvang, gaarkeukens en het weer, maar er worden ook gewoon positieve berichten verstuurd om de daklozen een hart onder de riem te steken.

Terugkomend op de mobiele bereikbaarheid van daklozen. Aan de pilot die nu in Amsterdam gestart is, en waarvoor burgemeester van der Laan het eerste bericht verstuurde, doen 30 geselecteerde daklozen mee. De deelnemers hebben zelf een mobiele telefoon, Die worden dus niet ter beschikking gesteld! Via Straat Troubadour kunnen de daklozen ook zelf contact opnemen, vragen stellen en tips delen.

Uit het persbericht:

Wanneer mensen korter dan twee jaar dakloos zijn, kunnen ze bij weinig instanties terecht, maar tegelijkertijd is de kans op re-integratie in deze periode het grootst. Dat is de reden waarom de Straat Troubadour zich specifiek richt op deze groep, om zo de belangrijkste informatie direct bij de juiste doelgroep te krijgen en het bereik te verhogen.

Bij het slagen van de pilot in Amsterdam zal het project, via het Leger des Heils, ook worden uitgerold in de andere grote steden Rotterdam, Utrecht en Den Haag, waar het grootste gedeelte (40%)* van de Nederlandse daklozen verblijft. Het uiteindelijke doel is om daklozen in heel Nederland helpen te communiceren met lotgenoten en hulpverlenende organisaties.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.