Nieuws
30 juni 2009 - Ron Smeets

Stilzwijgende contractverlenging definitief verleden tijd

Vanaf morgen worden niet alleen de buitenlandse bel-, SMS- en datatarieven (verder) aan banden gelegd maar is het in Nederland ook verboden voor providers om mobiele abonnementen stilzwijgend te verlengen. Deze regel maakt onderdeel uit van de nieuwe Telecomwet.

Goed nieuws voor iedereen die na een crontract van 1 of 2 jaar niet automatisch weer voor dezelfde periode 'vast wil zitten' omdat hij of zij er niet aan gedacht heeft het lopende contract drie maanden voor de einddatum op te zeggen.

Vaak betekende dat ook dat je aan dezelfde voorwaarden en tarieven als 1 of 2 jaar geleden bleef vastzitten en dat was natuurlijk helemaal crap omdat de tarieven na die periode doorgaans lager waren, zeker voor diensten als mobiel internet.

Vanaf 1 Juli kun je een mobiel abonnement na de einddatum van het contract maandelijks opzeggen. Sommige providers hanteren die regel overigens al een tijdje maar nu is het dus wettelijk verplicht. Hou er ook rekening mee dat je ná 1 Juli waarschijnlijk vaker gebeld of gemaild gaat worden door je provider in de maanden en weken voordat je contract afloopt. Maar goed, als ze met goede, concurrerende, aanbiedingen komen kan ik daar wel (een beetje) mee leven.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.