Nieuws
18 november 2010 - Ron Smeets

Steve Wozniak: "Android wordt het dominante Smartphone OS"

Steve Wozniak is een van de mede oprichters van Apple (en nog steeds groot aandeelhouder). Vandaag opende hij de Science & Technology Summit in Den Haag en voorafgaand had hij een interview met de Telegraaf waarin hij een aantal opvallende uitspraken deed.

Zo is Wozniak ervan overtuigd dat niet iOS maar Android het meest dominante smartphone OS zal worden. Ook onthulde hij dat Apple al in 2004, samen met een Japans consumentenelektronica bedrijf, een mobiele telefoon ontwikkelde die echter de winkels nooit gehaald heeft.

De reden daarvoor was dat Apple een telefoon wilde maken die de wereld zou verbazen. Het product uit 2004 was goed, maar dus niet verbazingwekkend genoeg ;-) Je kunt van de iPhone zeggen en vinden wat je wilt, fanboy of niet, maar het feit is wel dat hij het telecom lanschap behoorlijk door elkaar geschud heeft.

Nokia noemde hij 'het merk van een vorige generatie' en hij geeft de Finnen het advies om een nieuw, fris, op jongeren gericht, merk te lanceren. Een radicaal advies, maar natuurlijk wel uit de mond van iemand die, wonend in Amerika, weinig ervaring met Nokia toestellen zal hebben. Het complete interview, dat de moeite van het lezen zeker waard is, kun je hier vinden.

UPDATE (20u10): In een reactie aan Engadget heeft Wozniak inmiddels laten weten dat de Telegraaf reporter hem 'verkeerd geciteerd' heeft. Dat kan natuurlijk, maar het is ook goed mogelijk dat hij nu in de gaten heeft dat zijn uitspraken min of meer wereldnieuws geworden zijn en dat hij ze daarom nuanceert. De waarheid zal ongetwijfeld ergens in het midden liggen. De Telegraaf zal het iets aangedikt hebben en Wozniak heeft ongetwijfeld meer gezegd dan dat hij iederen nu wil laten geloven.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.