Nieuws
09 januari 2013 - Ron Smeets

Stephen Elop zet Nokia Android deur weer eens op 'n kiertje?

Het gaat nog altijd niet veel beter met Nokia. De nieuwe Windows Phone 8 toestellen (Lumia 920 en 820) worden weliswaar goed ontvangen maar het zal nog een hele tijd duren voordat de Finse fabrikant de eerste echte vruchten daarvan kan gaan plukken.

Tijdens een interview met de Spaanse krant El Pais heeft topman Stephen Elop (foto) weer eens een bijzondere uitspraak gedaan, zo lijkt het. Op de vraag of Nokia ooit met een Android smartphone op de proppen zou kunnen komen zei hij: "Momenteel zijn we trouw aan Microsoft, maar alles is mogelijk".

Nokia zelf zegt overigens dat de uitspraken van Elop verkeerd vertaald zijn en ik denk zelf ook nog steeds dat het niet slim zou zijn als Nokia binnen nu en een jaar alsnog op de Android trein stapt. Discussies daarover gaan alle kanten op. Veel smartphone gebruikers zouden het een goed idee vinden. Sterker nog, er zijn heel veel mensen die denken dat Android de beste troef voor een redding van Nokia, als smartphone fabrikant, zou zijn.

Als Elop met zijn uitspraken inderdaad al doelde op de mogelijke komst van een Nokia Android, dan bewijst dat voor mij nogmaals dat de fabrikant nog altijd zwalkt en eigenlijk niet meer weet wat ze moeten doen om het succes van weleer te laten terugkeren.

Over de verkeerde vertaling van Elop's uitspraken kan ik alleen schrijven dat dit de exacte, Spaanse, uitspraak is zoals die door El Pais gepubliceerd werd: "Hoy estamos comprometidos y satisfechos con Microsoft, pero cualquier giro es posible." Letterlijk vertaald (Google Translate): "Vandaag zijn we bezig en tevreden met Microsoft, maar elke rotatie is mogelijk."

Oordeel zelf maar of die uitspraak verkeerd vertaald is, zoals Nokia zelf beweert. Volgens mij niet, maar hij kan natuurlijk wel verkeerd geciteerd zijn door El Pais ;-)

Bron (Spaans)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.