Nieuws
28 april 2011 - Ron Smeets

Stephen Elop: "1e Nokia Windows Phone misschien in Q4 2011"

De afgelopen weken heeft Nokia's CEO Stephen Elop al enkele keren gezinspeeld op de ontwikkeling van de eerste Nokia Windows Phone toestellen. Tijdens een interview met het Finse YLE verzekerde Elop de Finnen dat het ontwikkel hart van Nokia in Finland zal blijven.

Verderop sprak hij ook weer over de ontwikkeling van de eerste Nokia met Windows Phone. Zijn meest opvallende uitspraak was een hint dat de eerste Windows Phone smartphone van Nokia mogelijk toch al vóórdat de Kerstinkopen starten in de winkels zou kunnen liggen.

Wetende dat het Kerstinkoopseizoen in de VS start op de dag ná Thanksgiving (de laatste donderdag in november) is deze hint zeker bijzonder te noemen. OK, het is geen definitieve aankondiging en er zullen zeker nog wat hobbels genomen moeten worden voordat het zover is, maar Elop's uitspraken doen de hoop wel toenemen dat we nog dit jaar de eerste Windows Phone Nokia in de winkels zullen gaan zien. Verder zei Elop ook nog dat Nokia er voortaan naar streeft om de tijd tussen de officiele aankondiging van een nieuw (high-end) toestel en het moment dat zo'n toestel in de winkels ligt zo kort mogelijk te houden. Geen aankondigingen meer die een half jaar (en soms nog langer) vóór de werkelijke releasedatum liggen dus.

Het is al bekend dat Nokia World, dat de afgelopen twee jaar medio september op de agenda stond, verplaatst is naar eind oktober. Dat gekoppeld aan de nieuwe uitspraken van Elop zou er ook op kunnen duiden dat de Finnen daar de eerste Windows Phone toestellen officieel gaat presteren.

Letterlijk zei Stephen Elop onder andere het volgende: "The year 2012 is when we'll see a portfolio of [Windows Phone] products shipping in volume. The pressure is on all of us, myself included, to have those first devices this year but we haven't announced a specific date yet," en verderop in het interview: "Our pattern now is to announce launch dates of products very close to availability. In the past, there have been longer lead times and that hasn't always worked out. It is possible [that we'll] see the first new phone in the last quarter of this year."

Tijdens het interview sprak Elop ook nog even over het fenomeen van de tablet. Het is, zo kun je afleiden uit zijn opmerkingen, nog niet duidelijk welk OS Nokia zal kiezen voor haar nieuwe tablet. Dat zou een Windows based model kunnen worden, maar het is ook goed mogelijk dat de tablet voorzien wordt van reeds bestaande software van Nokia (MeeGo lijkt dan natuurlijk de meest waarschijnlijke keuze). "Onze techneuten bekijken op dit moment nog wat de jusite tablet strategie voor Nokia is", aldus Elop. Mocht je de complete video van het interview met Elop bij YLE willen bekijken, volg dan deze link.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.