Nieuws
15 oktober 2013 - Nichal Joosse

'Stembediening belangrijk bij de Nexus 5 en Android 4.4'

Er is behoorlijk veel uitgelekt over de Nexus 5, het langverwachte toestel van Google dat vandaag waarschijnlijk zal gaan verschijnen. Één van de features waar veel over gesproken wordt, is de 'always listening' functie, oftewel stembediening. Natuurlijk verwacht men ook een betere camera, een transparante notificatiebar en een snelle Snapdragon 800 chip, maar dat zijn niet echt verrassingen meer. De Moto X en de Moto Droid Ultra smartphones lieten zien dat Google's echte innovatie draait om het veranderen van een smartphone naar een hands-free apparaat.

Niet iedereen hecht waarde aan de touchvrije bediening op de nieuwe Motorola-toestellen. Er zijn genoeg mensen die zich er niet echt gemakkelijk bij voelen om tegen hun telefoon te praten in publieke ruimtes en die dus de voorkeur geven om gewoon zoals vanouds te typen of te swypen om gebruik te maken van het toestel. Toch zijn er veel mensen die erg blij zijn met stembediening als innovatieve feature. 

Vanuit een hardware-perspectief is het aannemelijk dat de Nexus 5 ook gebruik zal maken van stembediening. De Qualcomm Snapdragon 800 chip biedt namelijk ondersteuning voor 'voice activation'. Dat Google stembediening belangrijk vindt, is ook terug te zien aan de zoekmachine zelf en Google Now, waarbij het mogelijk is om zonder iets in te toetsen toch alles te kunnen doen. Samsung probeerde het ook met S-Voice, maar dit was minder succesvol.

Maar ook Google Glass is een goed voorbeeld van stembediening. Google zal waarschijnlijk proberen om zich op deze manier te onderscheiden van de concurrentie. We zullen vandaag dus nog eventjes moeten wachten op de aankondiging van de Nexus 5 en Android 4.4, maar dat stembediening een belangrijke rol zal gaan spelen, is eigenlijk iets wat onderhand wel zeker is.  

Over de auteur: Nichal Joosse