Nieuws
01 november 2013 - Nichal Joosse

Steeds meer ontwikkelaars vragen geld voor iOS 7-update app

De release van iOS 7 ligt inmiddels al weer in het verleden, maar er zijn nog steeds erg veel voor- en tegenstanders van het nieuwe besturingssysteem van Apple. Vooral voor ontwikkelaars en designers is het een klus om applicaties in een nieuw iOS 7-jasje te steken. Dit kost erg veel tijd en geld, waardoor dit uiteraard ook weer terugverdiend moet worden. Onlangs verscheen bijvoorbeeld de iOS 7-update van Tweetbot, Tweetbot 3. De app is echter niet gratis voor bestaande Tweetbot-gebruikers en voor de nieuwe versie moet er € 2,69 betaald worden, wat in de toekomst € 4,99 zal worden. Er zijn ook geen nieuwe features aanwezig die een aankoop interessant zouden kunnen maken. Toch is het vrij logisch dat ontwikkelaars hier toch geld voor vragen. 

Een ontwikkelaar moet namelijk de gemaakte kosten toch kunnen terugverdienen. Neem als ander voorbeeld de populaire app Clear, die de iOS 7-update voor € 4,99 verkoopt in de App Store. Dit is een astronomische prijs in de wereld van iPhone-apps, aangezien de meeste apps normaal € 0,89 kosten. Er zijn behoorli wat gebruikers die klagen over het betalen voor een update, maar dit komt vooral omdat ze gewend zijn om gratis updates te krijgen van apps waar ze al eerder voor betaald hebben.

Natuurlijk, een normale update bevat meestal een aantal bugfixes en verschillende nieuwe features. De verandering van iOS 6 naar iOS 7 is echter een behoorlijk radicale verandering: apps functioneren anders en vereisen een vernieuwde gebruikersinteractie. Daarnaast gebruikt iOS 7 nieuwe interface-elementen, wordt er gebruik gemaakt van vernieuwde animaties en zijn de apps ook geschikt voor 64-bits, wat alleen door de iPhone 5S wordt ondersteund.

Apple staat het ontwikkelaars niet toe om geld te vragen voor updates. Het resultaat hiervan is dat ontwikkelaars die tijd en energie stoppen in een update, zich gedwongen voelen om een volledig nieuwe applicatie in elkaar te zetten om er uiteindelijk geld aan te verdienen. Het is dus niet alleen frustrerend voor gebruikers die het een rare gedachte vinden om te betalen voor een update, maar ook net zo ergerlijk voor ontwikkelaars.

Over de auteur: Nichal Joosse