Nieuws
27 december 2012 - Ron Smeets

Steeds meer Nokia smartphones online, iOS daalt

Dit is wel een bijzondere constattering. Het aantal Nokia's dat mobiel online actief is stijgt terwijl het aantal iOS toestellen (de iPhone, iPod en iPad) flink daalt.

Statcounter meet per periode (in dit geval over de laatste 30 dagen, eindigend op Eerste Kerstdag) de groei of het verval van het mobiele internetgebruik. Daarbij wordt gekeken naar de verhouding van smartphone OS'en of toestellen van fabrikanten (als ze geen smartphone OS draaien maar wel mobiele data ondersteunen) die online browsen. Daarmee wordt het marktaandeel van smartphone OS'en bepaald. Dat geeft dan weer een indicatie van welke toestellen en OS'en populair zijn of meer verkocht worden.

Natuurlijk moet daarbij wel een beetje een slag om de arm gehouden worden. Er zijn natuurlijk ook smartphone eigenaren die voorheen nog niet mobiel online actief waren, of dat juist niet meer zijn geweest in de periode van de meeting.

Enfin, uit de data van de 30 dagen tussen 26 november en 25 december blijkt dat het mobiele internet marktaandeel van Nokia fors toegenomen is. Zowel Symbian als S40 toestellen zagen een gemiddelde stijging, per dag, van respectievelijk 0.01% en 0.029%. Windows Phone steeg in deze periode echter maar heel erg weinig, 0.0014% per dag. Android's stijgende lijn beperkte zich tot 0.021% per dag.

iOS was de grote 'verliezer'. Dagelijks waren, in verhouding tot de andere systemen, 0.056% minder iOS toestellen online actief. Ook BlackBerry's terugval is goed te zien, maar dat was met 0.013% minder fors als de daling van Apple.

Gerekend naar het marktaandeel van de systemen kwam Android uit op 33.72% (was 32.98% aan het begin van de meetperiode). iOS had op 25 december een marktaandeel van 21.98% (was 24.87%). Symbian steeg van 10.41% naar 11% en S40 van 13.94% naar 15.5%. Windows Phone, tot slot, groeide van 0.91% naar 0.96%. Zoals gezegd een zeer bescheiden toename.

Koffiedik kijken kan met deze StatCounter resultaten ook. Het aandeel van Nokia (Symbian, S40 en driekwart van Windows Phone bij elkaar geteld) groeide met zo'n 0.041% per dag. Dubbel zo snel als dat van Android dus. Wanneer die groei doorzet dan zou Nokia over ruim een jaar Android weer voorbij streven als grootste smartphone leverancier. Letwel, gerekend naar het aantal toestellen dat mobiel online actief is. Hieronder staan twee grafieken van de metingen over de afgelopen 30 dagen (tot 25 december).

StatCounter-mobile-os-ww-daily-20121126-20121225 StatCounter-Graph-Mobiel-Internet

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.