Nieuws
22 november 2006 - Ron Smeets

Steeds meer mobiele stemburo’s

Het zou uiteindelijk natuurlijk helemaal ideaal zijn als we ECHT mobiel konden gaan stemmen. Gewoon met je GSM of Smartphone dus, die op de dag van de verkiezingen éénmalig en automatisch contact zoekt met een centrale Stemcomputer, jou als stemgerechtigde identificeert waarna je je stem uit brengt en klaar is kees.

Helaas is dat, zeker met alle perikelen rondom de veiligheid van de electronische stemhokjes, nog toekomstmuziek. Technisch zou het namelijk al lang kunnen.

Toch verschijnen er in Nederland steeds meer mobiele stemburo’s. Er zijn allerlei stembureaus te vinden op stations, in winkelstraten, bij benzinestations langs de snelweg, in ziekenhuizen, in tuincentra, restaurants, op scholen en universiteiten.

"We willen de drempel zoveel mogelijk verlagen. Als iemand toch op weg is naar zijn werk of boodschappen doet, kan hij meteen zijn stem uitbrengen", zegt een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De bewoners van de gemeente Zwijndrecht konden al vanaf half zes in de ochtend op het NS-station stemmen. Bij deze alternatieve stemlokalen mag de gemeente de openingstijden namelijk zelf bepalen.

Ik ben benieuwd of dit gemak ook zal leiden tot een hogere opkomst. En anders moeten we het stemmen misschien maar verplichten, net als bij onze Zuiderburen het geval is ;-)

Bron: Nu.nl en NOS Journaal.Gerelateerde links:
Stem op mij voor een gratis GSM
Miss Belgie koopt titel per SMS
Saudische providers boycotten SMS verkiezing
Meer kiesgerechtigden dankzij Mobile Voter
Stemmen per SMS primeur in Zwitserland
Mobieltje als geldig identificatiebewijs
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.