Nieuws
06 augustus 2010 - Ron Smeets

Steeds meer landen willen de BlackBerry 'afluisteren'

Eigenlijk is het natuurlijk van de zotte dat een telefoonfabrikant door overheden van landen waar terroristen vaak ongestoord hun gang kunnen gaan, vrij rondlopen of zelfs opgeleid worden gestraft wordt omdat ze de privacy en gegevens van hun klanten 'te goed' beschermen.

RIM, de makers van BlackBerry, kampt momenteel met dat bizarre probleem. Eerder deze week werd al bekend dat de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi Arabië (delen) van het BlackBerry dataverkeer over hun mobiele netwerken gaan blokkeren als de autoriteiten in die landen niet de mogelijkheid krijgen om de BlackBerry data te onderscheppen, indien ze dat nodig achten.

Inmiddels hebben ook Indonesië, India en Libanon zich bij RIM gemeld met dezelfde eis en zoals de zaken er nu voorstaan is een oplossing nog niet in zicht.

RIM heeft vanaf het eerste moment duidelijk te stellen gegeven niet te zullen zwichten voor de 'afluister eisen' van overheden maar begin deze week leek het erop dat men in India toch een compromis gesloten had om de lokale autoriteiten in bepaalde gevallen de mogelijkheid te geven om het dataverkeer van de BlackBerry's te onderscheppen en bekijken. Dat nieuws is natuurlijk koren op de molen voor de andere landen die vergelijkbare eisen gesteld hebben aan de Canadese smartphone fabrikant.

Inmiddels bestaat er over de Indiase onderhandelingen en de uikomst daarvan tussen de lokae overheid en RIM nogal wat onduidelijkheid. Diverse bronnen melden dat ze er nog niet uit zijn en dat RIM ook nog niet (definitef) heeft toegegeven aan de Indiase afluister eisen. De Canadezen hebben de Indiërs wel voorgesteld om in bijzondere gevallen (dreigend terrorisme bijvoorbeeld) de IP adressen van hun servers en IMEI nummers van toestellen te overhandigen, maar daarmee nemen de Indiase overheden vooralsnog geen genoegen. De onderhandelingen gaan voorlopig door en nu steeds meer landen zich bij RIM melden voor toegang tot de versleutelde data van de BlackBerry's zullen die onderhandelingen steeds moeizamer gaan verlopen.

RIM zelf doet er inmiddels alles aan om te voorkomen dat de indruk bestaat dat ze in bepaalde gevallen toch een knieval maken en dat men één lijn trekt in de onderhandelingen. In een officiele verklaring zeggen de Canadezen: “Any claims that we provide, or have ever provided, something unique to the government of one country that we have not offered to the governments of all countries are unfounded.”

Intussen meldde de BBC vanochtend dat de BlackBerry diensten in de Verenigde Arabische Emiraten vandaag nog steeds normaal functioneren. Eerder deze week had de regering van de VAE nog gezegd dat de Email en IM services vanaf vandaag geblokkeerd zouden gaan worden. Volgens de BBC wordt er ook tussen de VAE en RIM driftig onderhandeld. Ook Saudi Arabië is nog in onderhandeling met RIM maar daar loopt het ultimatum pas op 11 Oktober af.

Wat natuurlijk veel meer wenkbrouwen zou moeten doen fronsen is de vraag waarom de genoemde landen zoveel moeite doen om toegang te krijgen tot de versleutelde data van BlackBerry's en je ze vrijwel niet hoort over het Email en IM verkeer op andere smartphones zoals die van Nokia (Symbian), Apple (IOS) en HTC (Android en Windows Phone). Is de beveiliging van RIM zo goed dat ze die nog niet hebben kunnen kraken en lukt dat bij de andere systemen wel? Je zou het haast denken en als je er goed over nadenkt moet dat ook wel haast het geval zijn. Het zou immers maar bar weinig uithalen om alleen het BlackBerry verkeer te monitoren en onderscheppen en de rest ongemoeid te laten. Ik bedoel, als de veiligheid en het onderscheppen van terroristen de belangrijkste reden zou zijn om RIM ertoe te bewegen mee te werken, dan zal men hetzelfde ook moeten doen voor die andere systemen. Anders sturen de diverse terroristenleiders natuurlijk gewoon een memo naar al hun 'leden' met de mededeling dat ze voortaan een Nokia, HTC, Sony Ericsson, Samsung of Apple smartphone moeten gaan gebruiken om met elkaar in contact te blijven, toch?

Ik ben benieuwd hoe dit voor RIM gaat aflopen en zoals ik eerder ook al schreef, of de miljoenen BlackBerry klanten in de betreffende landen zich er ook nog mee gaan bemoeien als straks blijkt dat hun dure Canadese smartphones, behalve om te bellen, nagenoeg onbruikbaar geworden zijn.

Foto: Newsbuiscuit.com

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.