Nieuws
16 oktober 2016 - Ron Smeets

Steeds meer Amerikanen willen geen Samsung smartphone meer Vier van de tien Samsung eigenaren zegt over te stappen naar een ander merk

Het zal niemand echt verbazen dat de problemen met de Galaxy Note 7 niet alleen direct een negatieve invloed hebben op de omzet- en winstcijfers van Samsung. Het effect die de opgelopen reputatie schade op de langere termijn zal hebben is nog moeilijk in te schatten, maar dat zal er zeker zijn.

Hier in Nederland komen al geluiden vanuit telecom winkels dat veel smartphone kopers Samsung op dit moment helemaal de rug toe keren, ondanks dat de Note 7 hier nooit uitgeleverd is en het feit dat de problemen zich niet voordoen bij de andere (high-end) toestellen van de fabrikant. Bepaalde consumenten zijn gewoon huiverig geworden voor Samsung smartphones. Dat is misschien ietwat kortzichtig, maar het is zeker ook begrijpelijk.

In de VS, waar de Note 7 de afgelopen maand tot twee keer toe is teruggeroepen, en de tweede keer dus definitief, is zowel in september als vorige week een enquete gehouden onder 1000 smartphone gebruikers die, nu nog, allemaal een Samsung hebben. Van die 1000 heeft 30% altijd al een Samsung gehad.

Maar liefst 40% zegt nu dat ze de volgende keer zeker geen Samsung smartphone meer zullen kopen, Enkele weken geleden, na de eerste terugroepactie, was dat ook al 34%.

Hoe lang het effect van het Note 7 debacle door zal werken is natuurlijk niet te zeggen. De kans is groot dat Samsung eigenaren die nu stellig beweren geen Koreaanse smartphone meer te zullen kopen daar over zes maanden, of een jaar, weer heel anders over denken. Zo werkt de menselijke psyche nu eenmaal. Vlak na een vliegtuigongeluk roepen ook meer mensen dan voorheen dat ze nooit meer in een vliegtuig zullen stappen, toch?

De tijd zal moeten uitwijzen of Samsung's marktaandeel echt een deuk gaat oplopen of dat de fabrikant er in slaagt de negatieve tendens weer weg te poetsen.

Bron (onderzoek)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.