Nieuws
10 november 2009 - Ron Smeets

Steape: één ontwikkel platform voor mobiele applicaties

Bij het ontwikkelen van een mobiele applicatie wordt al snel de vraag gesteld welk€ platform(s) ondersteund gaan worden. Programmeurs en bedrijven komen vaak tot de ontdekking dat (een deel van) het ontwikkelwerk meer dan een keer gedaan moet worden om een applicatie geschikt te maken voor zowel iPhone (MacOS), Android, Windows Mobile, Symbian, BlackBerryOS, webOS, Limo en Maemo.

Daardoor worden bij veel applicaties gekozen om hem slechts voor een of twee mobiele besturingssystemen geschikt te maken. Het vandaag gelanceerde ontwikkel- en self service platforme Steape zou een deel van die problemen in een klap moeten gaan oplossen.

Steape is een online self-service dienst waarmee een applicatie wordt gebouwd in een speciaal hiervoor ontwikkeld platform dat te benaderen is via een webportal. Met Steape kan een mobiele toepassing direct gebouwd worden in de programmeertaal van alle vijf meest gangbare mobiele besturingssystemen: OSX (iPhone), Windows Mobile (Windows Phone), Android, Symbian en BlackBerry OS. Het betreft hier bouwen en niet converteren aangezien alle applicaties in de originele programmeertaal (‘native language’- bestanden, bijvoorbeeld .CAB of .SIS-bestanden) worden gemaakt.

Helaas werkte op het moment dat ik dit schreef de link naar de portal niet en kwam ik niet verder dan de homepage van Steape waarop vooraal reis applcaties zoals city guides en vertalers te koop aangeboden worden die zij zelf ontwikkeld hebben.

Hoe werkt het?
Met Steape bouw je een mobiele applicatie door je eigen content te uploaden in het platform. Die content kan bestaan uit plaatjes, logo’s, tekst, muziek, etc. Het betreft dan zowel statische als dynamische content die binnen de database van de klant beschikbaar is en die als bouwstenen verwerkt worden in de oplossing. Door deze bouwstenen naar de interface te ‘slepen’ wordt de applicatie gebouwd. Het innovatieve Steape platform doet de rest en creëert de benodigde systeembestanden, dit alles in native language voor de verschillende besturingssystemen. Hierdoor kan de applicatie zodanig worden opgebouwd dat er optimaal gebruik gemaakt wordt van de specifieke hardwarefunctionaliteiten die het betreffende mobiele toestel biedt.

Klinkt allemaal heel leuk, maar zelf ben ik geen ontwikkelaar. Als er lezers (programmeurs) zijn die van plan zijn Steape binnenkort eens te gaan uitproberen, dan hoor en lees ik natuurlijk graag over jullie ervaringen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.