Entertainment
25 juni 2007 - Ron Smeets

Stalkers met controle over mobieltjes van slachtoffers

Dit is een bizar verhaal uit, waar ook anders, de Verenigde Staten van Amerika. Daar worden drie families al enkele maanden lastig gevallen door één of meerdere stalkers die op een of andere manier de controle hebben over de mobiele toestellen van de slachtoffers.

En met controle moet je denken aan het aanpassen van ringtones, het spoofen van nummers en zelfs toegang tot de verzonden en ontvangen SMSjes en gevoerde telefoongesprekken van de verschillende slachtoffers.

De stalkers gebruiken die gegevens niet alleen om de familieleden op kosten te jagen door gesprekken te voeren vanaf de mobiele nummers van de slachtoffers maar regelmatig ontvangen de familieleden SMSjes en voicemails, al dan niet zogenaamd van elkaar of van de stalkers.

Daar blijft het echter niet bij. Tijdens sommige telefoongesprekken wordt de persoon in kwestie precies verteld waar hij of zij op dat moment mee bezig is dus vermoedelijk hebben de daders ook zicht of beeld van binnen de huizen van hun slachtoffers.

Bovendien komen ze regelmatig ’s nachts bij de huizen van de drie families om schreeuwend op de muren te bonken. Het horrorscenario voor de drie families was helemaal compleet toen de stalkers ook begonnen met het uiten van doodsbedreigingen. Vooral het feit dat de daders precies lijken te weten wat hun slachtoffers (mobiel) aan het doen zijn en waar ze zich bevinden maakt het verhaal tot een bizarre horrorfilm, maar dan in het echt.

De politie heeft tot nu toe, in vier maanden tijd, nog geen aanwijzingen kunnen vinden om de identiteit van de daders te onthullen. Men houdt ook nog steeds rekening met het feit dat dit wel eens een uit de hand gelopen ‘practical joke’ zou kunnen zijn, maar die kans wordt, na vier maanden, steeds kleiner.

Een FBI expert heeft verklaard dat de technische kennis van mobiele netwerken en –toestellen niet zo ingewikkeld is en dat toegang tot de betreffende gegevens met de mogelijkheid om e.e.a. ook aan te passen relatief eenvoudig te realiseren is.Gerelateerde links:
Veilig bellen met een tijdelijk nummer
Hilton hackt Lohan's voicemail met spoofcard
Spoof je eigen mobiele nummer
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.