Entertainment
26 mei 2008 - Arjan F Olsder

Spelen met de Zeemote

Mobile Gaming Sucks, dat horen we zo'n beetje overal. Waarom? Meestal omdat echte gamers zich niet gelukkig voelen met de bepekingen die de toetsen van een mobiele telefoon met zich meebrengen. Het Amerikaanse ZeeToo kwam met een oplossing genaamd de ZeeMote en Ik kreeg onlangs als één van de eerste een test exemplaar in de brievenbus.

De ZeeMote is zonder twijfel één van de meest besproken nieuwe toevoegingen voor de telefoon. Wie wil nou niet gamen met een fatsoenlijke analogue stick? Het is dan ook niet vreemd dat het apparaat prijs na prijs in de wacht sleept.

Maar goed, nu even over mijn ervaring. Mijn test set-up is een Nokia N73 met Sonic en Puzzle Fantasies. Ik moet hierbij wel aangeven dat de games een speciale SDK bevatten voor ZeeMote ondersteuning. De versie die de meeste operators op dit moment verkopen beschikt hier niet over.

Puzzle Fantasies

Als eerste begon ik lekker rustig met Puzzle Fantasies. Na de eerste minuut werd het meteen duidelijk. Dit is niet waar een apparaat als de ZeeMote voor gemaakt is. Voor puzzel spelletjes is het dan ook zeker geen toevoeging.

Sonic The Hedgehog

De zaak veranderd echter wanneer ik Sonic start. Vanaf de eerste keer dat ik Sonic op een telefoon speelde was ik onder de indruk van de gameplay aanpassingen die het spel zeer geschikt maakte om op een telefoon te spelen. Met de ZeeMote verlangde ik echter meteen terug naar de oude, originele SEGA gameplay. Door gebruik van de ZeeMote werd de game in één klap een stuk makkelijker. De werking van de analogue stick was perfect. Ik kon Sonic extreem langzaam en snel laten lopen terwijl ik normaal maar 1 keus had. Ook werd het een stuk makkelijker om meerdere acties tegelijk uit te voeren in het spel.

Het Gevoel

De Zeemote is weliswaar van erg dun plastic gemaakt, maar is toch extreem stevig. Het gewicht zit hem voornamelijk in de twee LR6 batterijen die erin moeten. De analogue stick voelt soms een beetje gammel, maar ook die weet zich te bewijzen. Na aardig wat stess momenten in Sonic, zit hij nog steeds even vast.

De Zeemote beschikt over 4 actie knoppen. De A-B-C en D knop. De C knop werkt als een soort 'trekker' zoals we die kennen van een pistool. Echter is de positie zo onhandig dat we deze niet goed kunnen gebruiken als we tegelijk de analogue stick willen gebruiken. Gelukkig zijn er nog geen mobile games die de C knop echt gebruiken.

On The Road

Ruim een week geleden werd ik uitgenodigd om naar de Nordic Game 2008 Expo te gaan. Dit leek mij het beste moment om de reiswaardigheid van de ZeeMote te testen. Veel vrienden van me klaagden immers over het idee om naast een headset nu ook nog een joystick mee te moeten dragen. Voor vertrek begon de eerste uitdaging al bij hoe ik hem mee zou nemen. In de broekzak? Duidelijk, maar welke... Ik besloot om de ZeeMote en de N73 in dezelfde zak te stoppen, met de vrees dat ze elkaar zouden beschadigen en de kans dat de analogue stick af zou breken. Echter viel dit bij aankomst in Kopenhagen enorm mee. Beiden kwamen zonder een krasje uit mijn broekzak. Het formaat van de ZeeMote sloot ook perfect aan bij mijn N73 waardoor de volle zak niet oncomfortabel aanvoelde. De ZeeMote bleek dus een ideale reisgenoot en heeft dus duidelijk zijn vaste plekje bij mij gevonden.

Verbeteringen

De ZeeMote is een goed apparaat, maar zoals altijd, het kan beter. Wij zouden het liefst zien dat telefoons standaard het toestel ondersteunen zodat we niet specifiek naar geschikte games hoeven te zoeken. Met name voor Symbian en Windows Mobile toestellen zou het toch makkelijk zijn om een stukje software te leveren dat dit mogelijk maakt.

Beschikbaarheid

De ZeeMote is nog nergens te koop. Het bedrijf doet er erg geheimzinnig over als we vragen wanneer we de joystick mogen verwachten en wat de kosten worden. Er gaan echter geruchten dat de ZeeMote bij enkele toestellen geleverd zal worden om op die manier snel een stevig aandeel in de markt te krijgen.

Over de auteur: Arjan F Olsder