Accessoires
27 januari 2011 - Patrick Smeets

Sony's nieuwe PSP gaat voorlopig als NGP door het leven

Het hoge woord is er -zoals voorspeld- vandaag uitgekomen: Sony Computer Entertainment heeft vandaag haar nieuwe handheld console officieel gepresenteerd.

Gek genoeg wordt het apparaat nog met de voorlopige titel "NGP" (ik neem aan next generation portable) betiteld, wat zou impliceren dat het straks niet de Playstation Portable 2 gaat heten. Wel zijn er nu eindelijk foto's en is er al iets bekend van de specificaties van het apparaat.

Hardwaretechnisch ziet het er allemaal uit zoals de geruchten beweerden: twee analoge nopjes, alle knoppen die je op een Sony-controller zou verwachten en een mooi OLED touchscreen. Ook het verhaal over de touchscreen op de achterkant blijkt waar te zijn: het is een multi-touch vlak dat aan beide kanten van de handheld zit. Er zijn twee camera's voorzien, eentje voor, eentje achter, en een berg andere electronica zoals bewegingssensoren, gyroscopen en een accelerometer zodat alle mobiele games makkelijk om te zetten zijn voor het apparaat. Sony-NGP-a

Er komt aan de softwarekant een soort van online service à la Xbox Live op de NGP, mogelijk gemaakt door de toevoeging van 3G die ervoor zorgt dat het apparaat altijd online kan zijn. De service gaat LiveArea heten en zal ook dingen als een online winkel, achievements en onderlinge communicatie ondersteunen. Daarnaast komt er een service die Sony Near noemt en je automatisch laat weten als er een mede-gebruiker in de buurt is en wat ze aan het spelen zijn. Dat gaat prachtige taferelen opleveren als er iemand in de ruimte Hello Kitty Rollercoaster 4 aan het spelen is, maar niemand onder de 8 is.

Games zullen aangeleverd worden op Flashkaartjes die specifiek voor het apparaat gemaakt zijn. Op die kaartjes zit dan de game, eventuele DLC en alle aanverwante savegames en updates. Dat is wel makkelijk en gezien de problemen die Sony heeft gehad met piraterij ook slim van ze, al is de vraag natuurlijk hoe lang ze het deze keer droog kunnen houden. Over games wordt nog met geen woord gerept, dus we zullen vandaag alleen over de hardware kunnen praten, maar de handheldstrijd heeft nu weer alle spelers paraat. Let the games begin!

Kijk hier voor de volledige specs van de Sony NGP.

Over de auteur: Patrick Smeets
 
Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.