Nieuws
29 juni 2015 - Ron Smeets

Sony Xperia's worden straks ook in India gemaakt Japanse merk overweegt een fabriek te openen in het land van Curry en Moesson

Sony denkt serieus na over de mogelijkheid om een smartphone fabriek te openen in India. De belangrijkste reden voor die overweging is echter niet het feit dat in het land van de Curry's en Moesson goedkoper geproduceerd kan worden.

Nee, de Indiase premier heeft lokale bedrijven, winkels en andere leveranciers van producten, waaronder natuurlijk ook smartphones, onlangs op het hart gedrukt dat het voor de economie van het land veel beter is om lokaal geproduceerde en gefabriceerde producten te kopen. India wil die minder afhankelijk worden van import en 'Made in India' promoten. Sindsdien gaan steeds meer buitenlandse bedrijven nadenken over het openen van een lokale vestiging in India zodat hun producten formeel ook als 'Made in India' bestempeld kunnen worden.

Sony is nu dus een van die bedrijven. Het moge duidelijk zijn dat ook de smartphone fabrikanten niet het risico willen lopen dat hun toestellen straks niet meer verkocht (mogen) worden in een land met zo'n 1.3 miljard inwoners. Dat is toch bijna 17.5% van de totale wereldbevolking. Daar kun je heel wat meer smartphones kwijt dan wanneer Nederland en België hetzelfde zouden doen als India.

Mocht Sony inderdaad een fabriek gaan openen in India, dan is dat niet voor het eerst. In 2004 sloot de Japanse fabrikant haar vorige Indiase fabriek namelijk nog.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.