Tablets
02 maart 2015 - Ron Smeets

Sony Xperia Z4 Tablet is nu even 's werelds dunste en lichtste 10 inch tablet In de doos zit standaard ook een Bluetooth toetsenbord

Sony heeft, zoals verwacht, vandaag een nieuwe tablet onthuld in Barcelona. De Xperia Z4 Tablet is met 393 gram en amper 6.1 millimeter op dit moment de lichtste en dunste 10 inch tablet ter wereld. Of hij op het moment dat hij in de winkels verschijnt is nog maar de vraag. Dergelijke 'records' worden doorgaans redelijk snel weer gebroken en het duurt nog een maand of vier voordat de Xperia Z4 tablet te koop zal zijn.

Maar goed, dat neemt niet weg dat Sony met de komst van de volgende Xperia tablet weer een stapje vooruit gezet heeft. Zo heeft hij onder anderen een 2GHz octa core Snapdragon 810 processor met 3GB RAM aan boord. Het scherm is volgens de fabrikant 's werelds helderste 2K (2560 x 1600 pixels) 10.1 inch display van dit moment. Daarvoor heeft Sony hem onder anderen vergeleken met de iPad Air 2, de Surface Pro 3 en de Galaxy Tab S. De nieuwe Sony tablet is natuurlijk ook weer waterdicht en stofbestendig. De Xperia Tablet Z4 heeft naast WiFi ook 4G support en de 6000 mAh accu is volgens de fabrikant krachtig genoeg om, bijvoorbeeld, 17 uur onafgebroken video te kijken. Er is ook een WiFi only model, die ook nog 4 gram lichter is, maar die wordt voorlopig niet in Nederland uitgebracht. Een volledige lijst met specificaties staat onder de foto's.

Opvallend, en erg positief, is het feit dat Sony besloten heeft om in de doos van de Xperia Z4 Tablet standaard ook een Bluetooth toetsenbord met dock-optie, de BKB50, te verpakken. Daarmee kun je de tablet dus ook als een volwaardige laptop gebruiken.

Specificaties Xperia Z4 Tablet:
- 10.1 inch 2K (2560 x 1600 pixels) display
- 2 GHz octa core Snapdragon 810 processor
- 3GB RAM
- 16 of 32GB intern geheugen
- microSD optie (max. 128GB)
- Android 5.0 Lollipop

- Afmeting: 167 x 254 x 6.1 mm
- Gewicht: 393 gram (389 gram voor WiFi Only versie)
- IP65 en IP68 (waterdicht en stofbestendig)
- 6000 mAh accu

- 8.1-megapixel camera
- 8x digital zoom
- Front-facing 5.1-megapixel camera
- Superior Auto
- Full HD video recording 1080 p
- HDR (High Dynamic Range) for pictures and movies
- Image stabiliser
- Geotagging – add location info to your photos

- aGPS*
- Bluetooth® 4.1 wireless technology
- 3.5 mm audio jack
- Native USB tethering
- Smart Connect
- Synchronisation via Exchange ActiveSync®, Facebook™, Google™ and SyncML™*
- USB High speed 2.0 and Micro USB support
- Wi-Fi and WiFi Hotspot functionality

- Sony 3D Surround Sound technology (VPT)
- Clear Audio+ – Sound improvement software
- xLoud™ Experience
- Audio recording, supported file formats: 3GPP™, MP4, AMR
- Audio playback, supported file formats: MP3, 3GPP, MP4, SMF, WAV, OTA, Ogg vorbis, WMA
- FM Radio with RDS

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.