Toestellen
07 april 2014 - Redactie MobileCowboys

Sony Xperia Z2 stoot Nokia 808 Pureview van zijn cameratroon

Als sinds de lancering van de Nokia 808 Pureview, is vriend en vijand het er wel over eens, dit is de smartphone met de beste camera. Zelfs zijn opvolger de Lumia 1020 laat de Symbian telefoon achter zich. Maar het is over met de pret voor de Pureview club, want de Sony Xperia Z2 verslaat de beste cameraphone tot nu toe, aldus het gerenommeerde test laboratorium DxO Mark.

Met een score van 79 punten verslaat de Sony Xperia Z2 de Nokia 808 Pureview die op 77 punten blijft steken, 1 punt meer dan de Apple iPhone 5s en de Sony Xperia Z1 en 5 punten meer dan de 41 Megapixel Lumia 1020.

Het Franse laboratorium DxO Mark test al jaren fotocamera’s (en lenzen) op één en dezelfde methode en hebben daar sinds een aantal jaren ook de camera’s van mobiele telefoons aan toegevoegd. Ook de smartphone toestellen worden getest op één en dezelfde wijze waardoor de uitkomst bepalend is voor de score. Zo wordt er onder meer gekeken naar wit balans, contrast, verzadiging, vertekening, ruis, flitser, AutoFocus bij foto’s en bij video wordt er onder andere gekeken naar AutoFocus, ruis, belichting, contrast, beeldstabilisatie en artifacts.

Hoewel de Sony Xperia Z2 met z’n 20.7 Megapixel 1/2.3-inch BSI CMOS sensor ook 4K video (3840 x 2160) kan opnemen is dat in deze test niet meegenomen.
Volgens DxO Mark heeft de Sony Xperia Z2 "Impressive detail” in buiten opnames en in een low light omgeving blijft het detail overeind hoewel het minder is dan de buiten opnames. Het ruisniveau is in alle condities acceptabel, de auto focus is snel en valt ruim binnen de marge van fouten. Mindere punten zijn de onnauwkeurigheden in het wit balans bij binnen opnames en buiten opnames zijn een tikje te blauw.

Yellow-bias
foto door DxO Mark

In het video gedeelte blijkt de Sony Xperia Z2 een goede beeld stabilisatie te hebben, ook bij lopende opnames, een goede opbouw van de textures en het ruisniveau. Mindere punten zijn de AutoFocus loopt van stap naar stap ipv rechtstreeks van A naar B. De kleur nuance is laat het wat afweten en de wit balans wil gedurende daglicht nog wel eens wat oneffenheden tonen.

Detail
foto door DxO Mark 

DxO Mark is dus erg te spreken over de Sony Xperia Z2 persoonlijk ben ik na het ontvangen van de resultaten van het laboratorium erg nieuwsgierig hoe het toestel zich in de praktijk gaat gedragen. Deze week zou de Sony Xperia Z2 moeten gaan uitleveren dus we hopen jullie binnenkort te kunnen laten weten of de camera echt beter is dan de Nokia 808 Pureview?

Kijk voor de gehele test en het Engelse rapport op de site van DxO Mark.

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl