Nieuws
24 oktober 2014 - Ron Smeets

Sony Xperia Z1 niet meer waterdicht in Zuid Afrika Eén klacht en de lokale reclame code commissie raakte overspannen

Sony heeft de afgelopen twee jaar onder anderen veel tijd gestoken in de waterdichtheid van haar smartphones en tablets. Zelf heb ik dat al meerde keren getest en tot nu toe nog altijd zonder problemen. De Xperia Z en Tablet Z overleefden zelfs het zoute water van de Middellandse Zee.

In Zuid Afrika mag Sony de Xperia Z1 echter niet meer als een waterproof toestel benoemen. De reden? Een gebruiker klaagde dat haar toestel na onder water geweest te zijn kapot ging. Uhhmmm... wat???

Nee, echt... de dame in kwestie beweerde voor de lokale reclamecode commissie (ASASA) dat haar toestel, ondanks dat alle klepjes gesloten waren, toch waterschade opgelopen had. Volgens Sony bleek na onderzoek dat een of meerdere klepjes juist niet goed gesloten waren.

Nu leidt waterschade vaker tot welles-nietes discussies tussen fabrikanten en consumenten, maar in dit geval heeft het dus tot gevolg dat een reclamecode commissie Sony verbiedt om de Xperia Z1 nog langer als een waterproof toestel in de markt te zetten. Die term zou namelijk misleidend zijn, aldus de ASASA. Wil je de complete, Engelstalige, uitspraak nalezen, dan moet je even de bronlink volgen.

Een beetje raar is dat wel... na één klacht. Bovendien heeft Sony inmiddels natuurlijk ook al de Xperia Z2, Z3 en diverse andere, en nieuwere, waterdichte smartphones en tablets in de winkels liggen. Ook in Zuid Afrika. Ik ben benieuwd wanneer de eerste klacht over een van die modellen opduikt. Zeker met een uitspraak als deze zullen er ongetwijfeld Zuid Afrikaners zijn die de waterdichtheid van hun Xperia ook grondiger gaan testen ;)

Conclusie van de uitspraak:
- The word “waterproof” in relation to this phone must be withdrawn;
- The process to withdraw the word “waterproof” in relation to this phone must be actioned with immediate effect on receipt of ruling;
- The withdrawal of the word “waterproof” must be completed within the deadlines stipulated by Clause 15.3 of the Procedural Guide; and
- The word “waterproof” may not be used again in relation to this phone in manner that suggests anything other than water-resistant capabilities.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.