Toestellen
07 januari 2014 - Ron Smeets

Sony Xperia Z1 Compact; klein(er) en toch heel compleet

Maandag avond hield Sony een persevent in Las Vegas. Daar werd onder andere de Xperia Z1 Compact onthuld. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een 'kleinere' variant van de Xperia Z1 die enkele maanden geleden in Berlijn gepresenteerd werd.

Allereerst moet ik zeggen dat, ondanks dat het nog een paar dagen duurt voordat ik deze nieuwe Sony zelf in mijn handen kan houden, een ietwat compactere versie van de Xperia Z1 geen overbodige luxe is. Dat toestel, de Z1 dus, behoort namelijk tot de grootste (qua afmeting) 5 inch smartphones van dit moment.

Maar goed, volgens Sony is de Xperia Z1 Compact 's werelds eerste compacte high-end smartphone. Dat is bepaald geen bescheiden uitspraak die bij het testen van het toestel zeerzeker op waarheid getoetst zal gaan worden. Letwel, in de kleine lettertjes onderaan het persbericht zegt Sony zelf al dat de betreffende uitspraak gebaseerd is op specs- en camera-vergelijkingen met de iPhone 5C en 5S, de Samsung Galaxy S4 Mini en de HTC One Mini.

Kijkend naar de specs van de Xperia Z1 Compact dan lijken die op het eerste gezicht in ieder geval wel behoorlijk compleet; een 4.3 inch Triluminos HD scherm, 20.7 megapixel G Lens Exmor RS camera, quadcore 2.2 GHZ Qualcomm 800 Processor, 4G support en een 2300 mAh accu. Meer specs vind je onderaan dit artikel (na de foto's)

Natuurlijk is de Xperia Z1 Compact, net als zijn grote broer, waterdicht en stofbestendig. Opvallend is verder de standaard meegeleverde Xperia Transfer kabel. Daarmee kun je rechtstreeks vanuit eik ander toestel apps en content overzetten naar je nieuwe Sony. Volgens de fabrikant maakt het daarbij ook niet uit welk OS op je 'oude' toestel draait. Mmmh... iOS apps overzetten naar je nieuwe Android smartphone? Dat zal toch niet helemaal goed gaan ;-)

Het toestel zal vanaf medio februari in wit, zwart, lime (groen) en roze ook in de Nederlandse winkels verschijnen. De adviesprijs is, helaas, iets minder compact: 519 Euro.

- Android 4.3 Jelly Bean
- 4.3 inch Triluminos display (1280 x 720 pixels)
- 137 gram
- 127 x 64.9 x 9.5mm
- 2GB RAM
- 16GB geheugen
- microSD optie
- 2 Megapixel front camera
- NFC, Bluetooth, aGPS, WiFi, DLNA
- 3.5 mm audio/headset aansluiting 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.