Nieuws
30 augustus 2018 - Ron Smeets

Sony Xperia XZ3 met Side sense en Android Pie onthuld Sony laat er weer geen gras over groeien en presenteert binnen zes maanden de opvolger van de Xperia XZ2

Als fan van Sony smartphones kun je jezelf al jarenlang, op een enkele uitzondering na, elk half jaar verheugen op een nieuw vlaggenschip model. De gemiddelde smartphone koper is daar vaak minder blij mee omdat je nieuwste Sony Xperia binnen enkele maanden alweer verouderd is. Maar goed, hier op de IFA onthulde Sony zojuist de Xperia XZ3. Dit keer weliswaar zonder Compact model. De Xperia XZ3 valt vooral op door de gloednieuwe Side Sense bediening. Goed afgekeken van HTC zou je denken, maar Side Sense van Sony werkt wezenlijk anders. Ja, het is een nieuwe manier om het toestel te bedienen – maar het werkt met behulp van de voorspellende gave van AI. Klinkt leuk. De Xperia XZ3 zal begin oktober in de winkels verschijnen en gaat 799 euro kosten. Daarmee positioneert Sony haar nieuwste vlaggenschip qua prijs duidelijk onder die van Samsung, Apple en Huawei. Slim, al blijft het veel geld voor een smartphone. Positief is wel dat de Xperia XZ3 meteen al voorzien is van de nieuwste Android versie; 9.0 Pie.

Side Sense; een combinatie van HTC’s Edge Sense en het Edge menu van Samsung
Dat is de eerste indruk die ik kreeg toen ik Side Sense zag. Door een of meerdere keren op de zijkant van het toestel te tikken verschijnt bijvoorbeeld een menu met apps die je vaak gebruikt. Door middel van kunstmatige intelligentie (AI) kan het toestel bovendien voorspellen welke apps je waarschijnlijk wilt gaan gebruiken en die dan weergeven in het menu dat verschijnt. Bijvoorbeeld aan de hand van het moment van de dag en welke apps je dan doorgaans gebruikt. Met Side Sense kun je ook handige functies makkelijker met een hand bedienen. Denk aan het inzoomen van een foto of terug gaan naar het vorige scherm. Volgens Sony is Side Sense ontworpen om de eenhandige bediening van toestellen met grote schermen te vergemakkelijken. Feitelijk is dat ook wat HTC en Samsung beogen met hun ‘Edge’ technologien.

OLED scherm en bekende Sony specs
Kijkend naar de specs van de Xperia XZ3 dan is het enige dat echt in het oog spring het 6 inch OLED QHD+ 18:9 beeldscherm. Daarmee heeft Sony dus een stap vooruitgezet ten opzichte van de IPS LCD van de Xperia XZ2. Verder is ook de frontcamera geupgrade. Dat is nu een 13 megapixel model waarmee ook bokeh effecten (diepte-onscherpte) gegenereerd kunnen worden. Aan de achterzijde zit nog steeds slechts een single camera en dat is ook nog altijd het 19 megapixel f/2.0 Motion Eye model. Jammer dat Sony er niet voor gekozen heeft om ook haar standaard vlaggenschip met een dual camera uit te rusten. Alle concurrenten doen dat wel en velen van hen gebruiken daarvoor ook Sony camera’s. Dat maakt de keuze voor een single camera op de Xperia XZ3 van Sony nog onbegrijpelijker. Filmen in 4K en super slowmotion op 960fps in full HD zijn zaken die de Xperia XZ2 ook al kon. De toevoeging van AI in de camera zorgt er wel voor dat je makkelijker nog betere foto’s kunt maken. Net als de camera’s van de meeste concurrenten kan die van Sony nu ook objecten herkennen en de belichting, focus en dergelijke zelf nog beter daarop afstemmen. Dat het toestel nu voorzien is van S-force Surround Sound speakers met 20% meer volume is leuk, maar daar lig ik niet wakker van.

Is de accu wel sterk genoeg?
Sony heeft bij deze 6 inch smartphone een 3330mAh accu ingebouwd waar de meeste concurrenten tegenwoordig kiezen voor 3600 tot 4000 mAh. Ik vraag mij dus af in hoeverre het uithoudingsvermogen van de Xperia XZ3 zich kan meten met de concurrentie. Sony geeft hoog op over de Stamina functie, maar dan schakelt hij wel heel veel functies uit, of in diepe slaap, wanneer het scherm op stand-by staat. Als ik de Xperia XZ3 ga testen dan zal ik zeker extra letten op de accuprestaties van het toestel.

Prachtig design, nog steeds
Dit is natuurlijk vooral een kwestie van smaak, maar ik ben al jaren van mening dat Sony er telkens toch weer in slaagt om smartphones te ontwerpen die een duidelijk eigen design hebben. De gebogen achterzijde werd al met de Xperia XZ2 geïntroduceerd en heeft nu ook aan de zijkanten iets meer gebogen glas dat naadloos overloopt in de rand van het toestel. Die toevoeging maakt de Xperia XZ3 nog fraaier dan zijn voorganger al was. Waar Sony echter wederom een steek heeft laten vallen – op eigenlijk hebben ze die gevallen steek van de XZ2 dus niet opgepikt – is de positie van de vingerafdruk scanner. Die zat ooit heel natuurlijk in de aan-uit/(un)lock button verwerkt. Bij de Xperia XZ3 zit die net als bij zijn voorganger op een ietwat onhandige plek op de achterzijde; in het midden van het toestel. Dat is voor mensen met kleine handen geen probleem, maar hebben je handen een gemiddelde afmeting of – erger nog – zijn ze groot, dan zul je merken dat de vingerafdruk scanner op een moeilijk te bereiken plek zit en moet je je vinger behoorlijk ‘opvouwen’ om erbij te kunnen. Dat hadden ze bij Sony echt beter kunnen doen.