Nieuws
01 september 2017 - Ron Smeets

Sony Xperia XZ1 en XZ1 Compact zien het daglicht

De persconferentie van Sony, donderdag middag in Berlijn, was een van de drukstbezochte presentaties van deze IFA. Dat is goed nieuws voor de Japanse fabrikant. Nu nog hopen dat de aangekondigde producten het ook in de winkel zo ‘druk krijgen’. Voor wat betreft de smartphones is het al een paar jaar zo dat die wel veel aandacht trekken maar minder vaak over de toonbanken vliegen. De Xperia XZ1 en XZ1 Compact die Sony in Berlijn onthulde zullen daar weinig verandering in brengen, vrees ik. Beide toestellen lijken namelijk als twee druppels water op hun voorgangers en hoewel ik persoonlijk al jaren al zeer gecharmeerd ben van het Xperia Z design, blijkt in de praktijk dat de verkoopcijfers van Sony smartphones niet echt spectaculair stijgen.

Nu zal het design daar zeker niet de voornaamste reden voor zijn, maar toch. Misschien wordt het wel eens tijd om iets nieuws te gaan bedenken, Sony. Zeker nu de grote concurrenten hun top smartphones meer en meer voorzien van randen loze schermen en vooral ook veel dunnere randen aan de boven- en onderzijde. In dat opzicht ogen de Xperia XZ1 modellen toch ietwat ouderwets. Dat gezegd hebbende is het zeker wel zo dat de nieuwe Sony smartphones weer verbeterd zijn ten opzichte van hun voorgangers. Zo is nu gekozen voor een gloednieuwe 19 megapixel Motion Eye camera die ontwikkeld is met de kennis van de Sony Alpha én Cybershot camera’s. Behalve dat je daarmee nog betere foto’s kunt schieten en 4K video kunt opnemen hebben ze ook een super slow motion functie. Die neemt video op met 960 beelden per seconde, ofwel 32 keer vertraagd als je ze later op normale snelheid afspeelt.

Bijzonder is ook de 3D Creator functie van de Xperia XZ1 en XZ1 Compact. Daarmee kun je van objecten of personen een drie dimensionale scan maken. Dat ziet er erg cool uit en bovendien zijn de bestanden compatible met de meeste 3D printers. Zo kun je dus je eigen buste of, als je jezelf helemaal scant, ‘mini-me’ maken.

Zoals altijd is het grootste verschil tussen de ‘gewone’ en de Compact versie het schermformaat. De Xperia XZ1 Compact heeft wederom een 4.6 inch HD (1280 x 720) scherm en de Xperia XZ1 een 5.2 inch Full HD (1920 x 1080) scherm. Ook dat vind ik behoorlijk ouderwets. Jammer dat Sony ook anno 2017 nog niet overgestapt is op QHD voor de XZ1 en Full HD voor de XZ1 Compact. Zeker als je bedenkt dat de toestellen respectievelijk 699 en 599 euro kosten. Voor dat geld mag je inmiddels toch wel iets meer verwachten. Hoe dan ook, naast de gloednieuwe camera zijn de overige specs, zoals een Snapdragon 835 processor met 4GB RAM, IP65/68 waterdicht en stofvrij, High-Res audio en de bekende smartphone specs allemaal in orde. Een klein noemenswaardig verschil nog; de Xperia XZ1 heeft 64GB interne opslag capaticeit en de XZ1 Compact moet het doen met 32GB, maar gelukkig kun je in beide toestellen ook een microSD kaartje stoppen. Tot slot, de XZ1 en XZ1 Compact hebben een 2700mAh accu. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat de XZ1 Compact langer meegaat op één acculading dan de XZ1. Bij vergelijkbaar gebruik uiteraard. Ik ben dan ook zeer benieuwd of de accu van de XZ1 zonder tussentijds opladen tot het eind van de dag haalt.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.