Toestellen
01 september 2016 - Ron Smeets

Sony Xperia XZ en X Compact zien het daglicht Twee nieuwe vlaggenschepen, maar technisch nagenoeg identiek aan de Z5 en Z5 Compact

Het was de afgelopen dagen al min of meer zeker dat Sony vandaag in Berlijn twee nieuwe X-Series smartphones zou gaan onthullen. Welnu, vanmiddag heeft de Japanse fabrikant inderdaad de sluier opgelicht van de Sony Xperia XZ, het nieuwste vlaggenschip van de Xperia familie, en de Xperia X Compact. Zoals de naam al doet vermoeden wordt dit de opvolger van de Z5 Compact en tevens de eerste compacte X-Series smartphone van Sony.

Beide toestellen verschillen qua specs eigenlijk niet zo heel erg veel van hun respectievelijke voorgangers, de Z5 en Z5 Compact. Uiteraard hebben ze een iets modernere processor, de 2.2 Ghz quad core Qualcomm Snapdragon 820 voor de Xperia XZ en de 1.8 GHz hexa core Snapdragon 650 voor de Sony Xperia X Compact. De voorgangers hadden beiden de Snapdragon 810 aan boord. De Xperia XZ heeft net als de Z5 3GB RAM en 32GB intern geheugen. Sony heeft de X Compact nu ook uitgerust met 3GB RAM (was 2GB) en 32GB intern geheugen. Beide toestellen kunnen middels een microSD kaartje van maximaal 256GB extra geheugen voorzien worden.

De schermgroottes en resolutie zijn onveranderd gebleven; 5.2 inch Full HD voor de XZ en 4.6 inch HD voor de X Compact. Eerder ging nog het gerucht dat Sony de compacte X wellicht van een Full HD display zou voorzien. De accu's zijn ook niet krachtiger geworden. In de Xperia XZ zit er weer een van 2900mAh terwijl de X Compact het wederom met 2700mAh moet doen.

Het wordt eentonig, maar de camera's aan de achterzijde van beide toestellen zijn ook hetzelfde gebleven; de bekende, en zeer goede 23 megapixel f/2.0 Exmor RS met 24mm G-Lens die ook in 4K kunnen filmen. Sony heeft wel de beeldstabilisatie, of steadyshot functie, van deze camera verbeterd en je kunt binnen een halve seconde een kiekje schieten.

De Xperia X Compact heeft bovendien ook weer dezelfde 5 megapixel front camera. De Xperia XZ heeft daarentegen een betere selfie camera gekregen. Aan de voorzijde prijkt nu een 13 megapixel breedbeeld (22mm / 90 graden) camera voor nog betere 'zelfportretten'. Nieuw is ook de USB-C aansluiting voor de lader. De vingerafdruk sensor is wederom verwerkt in de aan/uit/vergrendel knop aan de zijkant. Persoonlijk vind ik dat de beste en meest intuïtieve plek, maar dat is ook een kwestie van gewenning.

Iets minder goed nieuws is ook dat Sony de twee nieuwe Xperia's standaard nog met Android Marshmallow zal uitrusten. Ze zullen uiteraard ook de Nougat update ontvangen, maar wanneer is nog niet bekend.

Het design van de twee nieuwe toestellen volgt duidelijk de lijn van de vorige X-Series. Beiden hebben een glazen voorzijde en metalen achterkant die gemaakt is van de ALKALEIDO legering, ontwikkeld door Kobe Steel.

De Xperia XZ wordt vanaf oktober in de winkels verwacht. Naast een zwarte en platinum gekleurd model kun je ook kiezen voor een donkerblauwe variant. De verkoop adviesprijs van de Xperia XZ is bepaald op 699 euro,

De Xperia X Compact ligt binnen enkele dagen (begin september) al in de winkels en gaat 449 euro kosten. Ook dit toestel wordt in drie kleuren leverbaar; wit, zwart en lichtblauw.

Tot slot viel mij nog iets op met betrekking tot de snellaad functie. Om de levensduur van de accu te vergroten (zodat hij niet na een paar maanden al na begint te laten) heeft Sony de zogenaamde Battery Care feature toegevoegd. Die zorgt ervoor dat de accu niet beschadigd kan raken door overmatig opladen. Daarvoor wordt het oplaadproces bij 80% gepauzeerd. Er wordt niet vermeld hoe lang die pauze duurt. Dit zou natuurlijk kunnen betekenen dat de snellaad functie de accu uiteindelijk niet zo snel oplaadt als mogelijk is. Zeker iets om te testen als mijn demo exemplaar binnen is.

Uit het persbericht:
Beide modellen beschikken over het nieuwe Battery Care, aangevuld door Qnovo Adaptive Charging, voor een batterijkwaliteit die twee keer langer meegaat. Qnovo Adaptive Charging volgt de laadstroom en past deze aan om beschadiging van de accu te voorkomen zodat de accu langer meegaat, terwijl Battery Care het opladen bedient op basis van geleerd gedrag en overmatig laden voorkomt door de lading te pauzeren bij 80%.