Toestellen
22 februari 2016 - Ron Smeets

Sony Xperia X series ziet het daglicht

Sony heeft vandaag in Barcelona de nieuwe X Series uitgepakt. Deze productlijn zal, zo meldt de Japanse fabrikant, een verzameling worden van smartphones, accessoires, andere smart producten -concepten en -technologieën. Dat klinkt heel ambitieus. Vooralsnog bestaat de Sony X Series echter nog uit drie smartphones, de Xperia X, XA en X Performance, en een bijpassende Bluetooth headset. Een combinatie die Sony ook bij de vorige Xperia (Z) modellen vaak presenteerde; drie toestellen en een of twee accessoires.

Waar Sony bij de vorige Xperia (Z) series de diversiteit tussen de toestellen vooral benadrukte door verschillende schermgroottes heeft de fabrikant nu gekozen voor andere onderscheidende features. Alle drie de toestellen hebben nagenoeg hetzelfde 5 inch full HD scherm. Zo zijn de Xperia X en Xperia X Performance voorzien van een 23 megapixel camera met voorspellende hybride autofocus. Daarmee kun je voordat je een foto maakt kiezen welk op object scherp gesteld moet worden. De camera zorgt er voor dat wanneer het object beweegt te scherpstelling in takt blijft. Dat klinkt op zich als een handige feature die natuurlijk vooral te pas komt bij he fotograferen van bewegende objecten.

De Xperia XA heeft als enige van de drie een scherm dat helemaal tot in de ietwat gebogen zijkanten van het toestel doorloopt (zie foto hierboven). Het glas van het scherm is echter niet zover gebogen als dat van de Galaxy S6/S7. De oplossing die Sony bedacht heeft is ietwat subtieler. Overigens betekent dit niet dat het scherm van de Xperia XA anders is dan die van zijn twee broers. Die hebben echter nog gewoon een (dun) randje aan de zijkanten zoals je op onderstaande foto's kunt zien.

De Xperia X, Xperia X Performance en Xperia XA komen in begin van de zomer 2016 naar Nederland in vier kleuren: Lime Goud, Rose Goud, Wit en Zwart. De verkoop adviesprijzen zijn op dit moment, helaas, nog niet bekend.

Zoals gezegd wordt de Xperia X een familie van meerdere producten en innovatieve nieuwe gadgets. Denk aan een compleet nieuw ontworpen Bluetooth headset, een losse groothoek cameralens en dergelijke. Sony noemt er een aantal in haar persbericht:

· Xperia Ear is een volgende generatie draadloze smart-ear die een geheel nieuwe manier van communiceren verzorgt zonder dat je de wereld om je heen vergeet. Je krijgt handige informatie door zoals je agenda, het weer en het laatste nieuws zodat je onderweg goed op de hoogte blijft. De Sony spraaktechnologie reageert op stemopdrachten; zo kun je vragen om te bellen, iets op te zoeken op internet, een bericht op te stellen of naar een bepaalde locatie te navigeren.

De smart-ear maakt contact via NFC, is van zacht siliconenmateriaal gemaakt, IPX2 waterdicht en heeft een accuduur van één dag3. Hij is verkrijgbaar in Zwart en de innovatieve hoes is eveneens de lader.

· De RM-X7BT is een in-car Bluetooth® commander waarmee je draadloos muziek kunt streamen en de Sony spraaktechnologie kunt gebruiken om de functies van een smartphone te activeren tijdens het rijden. Hij bestaat uit twee eenheden – een ‘adaptermodule’ voor draadloos audiostreamen en handsfree oproepen en een ‘commander’ voor smartphonefuncties zoals navigatie.

· Xperia Eye is een visie in conceptfase voor een ultra compacte, draagbare groothoeklenscamera – met de flexibiliteit om eenvoudig te bevestigen aan kleding of om de hals te dragen. Het is een conceptuele ontdekkingstocht om de camera- en aanvoeltechnologie van Sony in de aller kleinste vormfactor ooit te gieten – met een 360 graden omgevingslens voor een natuurlijk gezichtsveld. De intelligente sluitertechnologie bevat gezichts- en stemherkenning om beelden vast te leggen.

· Het Xperia Projector concept verrijkt en stimuleert de creatieve communicatie door natuurlijke en interactieve interface projectie op elk vlak oppervlak. Hij reageert op aanraking, stem en gebaren zoals je smartphonedisplay ook doet.

· De Xperia Agent is een visie voor een gepersonaliseerde assistent. Het zal je van handige informatie, communicatie en bediening van thuisapparatuur voorzien. Het wordt ondersteund door de Sony spraaktechnologie en reageert op een aantal commando’s. Het is voorzien van een geïntegreerde camera en projectordisplay zodat content kan worden geprojecteerd op vlakke oppervlakken.

Van al deze nieuwe gadgets is op dit moment alleen bekend dat de Xperia Ear en de in-car Bluetooth commander rond de zomer in de winkels gaan verschijnen.

Specs Sony Xperia X:
- 1/3 inch 13-MP Exmor RS-sensor voor mobiel, Snel starten, Voorspellende hybride autofocus , 5 x heldere beeldzoom, Automatische scèneherkenning
- 13-MP-camera aan de voorzijde
- Qualcomm® Snapdragon 650-processor 64-bit
- 3GB RAM
- 5-inch Full HD Triluminos scherm
- Nano-Sim
- 32GB intern geheugen
- microSD™-kaart tot 200 GB
- 3G en 4G (cat 6) support
- 2620 mAh accu
- Gewicht: 153 g
- Afmetingen: 69,4 (B) x 142,7 (H) x 7,9 (D) mm

Specs Sony Xperia XA:
- 1/3 inch 13-MP Exmor RS-sensor voor mobiel, Snel starten, Hybride autofocus , 5 x heldere beeldzoom, Automatische scèneherkenning
- 8-MP-camera voor selfies in weinig licht
- MediaTek MT6755, 64-bit Octacore processor
- 2GB RAM
- 5-inch HD-scherm, 720p, Mobile BRAVIA Engine 2
- Nano-Sim
- 16GB intern geheugen
- microSD™-kaart tot 200 GB
- 3G en 4G (cat 6) support
- 2300 mAh accu
- Gewicht: 138,8 g
- Afmetingen: 143,6 x 66,8 x 7,9 mm

Specs Sony Xperia X Performance:
- 1/3 inch 13-MP Exmor RS-sensor voor mobiel, Snel starten, Voorspellende hybride autofocus , 5 x heldere beeldzoom, Automatische scèneherkenning
- 13-MP-camera aan de voorzijde
- Qualcomm® Snapdragon™ 820, 64-bit octa core processor
- 3GB RAM
- 5-inch Full HD gebogen scherm
- Nano-Sim
- 32GB intern geheugen
- microSD™-kaart tot 200 GB
- 3G en 4G (cat 6) support
- 2700 mAh accu
- Gewicht: 165 g
- Afmetingen: 70,4 x 143,7 x 8,7 mm

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.