Toestellen
10 november 2012 - Ron Smeets

Sony Xperia J en Samsung Galaxy S III Mini nu in de winkels

Goed nieuws voor liefhebbers van iets kleinere Android smartphones. Sinds een paar dagen zijn zowel de Sony Xperia J als de Samsung Galaxy S III Mini in de winkelschappen verschenen.

Beide toestellen hebben een 4 inch scherm en zijn daarmee dus ietwat compacter dan hun grotere 'broers', de Xperia T en de Galaxy S III. Ook de prijskaartjes zijn ietwat vriendelijker. De Sony Xperia J is met een adviesprijs van 239 Euro wel een stuk voordeliger dan de Galaxy S III Mini die 379 Euro kost.

Natuurlijk is dat prijsverschil ook in de specs van beide toestellen terug te zien, maar dat valt op zich nog best mee. Het grootste voordeel van de Galaxy S III Mini is de 1.5GHz dual core processor met 1GB RAM. De Xperia J moet het doen met een 1GHz single core rekenchip en 512MB RAM.

Verder heeft de Galaxy S III Mini een Super AMOLED display en moet de Xperia J het doen met een TFT scherm. De resolutie van de Xperia J is wel ietwat groter; FWVGA (480 x 854 pixels) vs WVGA (480 x 800 pixels) van de Galaxy S III Mini. De Sony Xperia J heeft ook een ietwat krachtigere accu; 1750 mAh vs 1500 mAh.

De camera's van beide toestellen zijn nagenoeg gelijk, qua specs; 5 megapixels en een LED flitser. De Galaxy S III Mini kan ook filmen in (720p) HD. Dat is met de Xperia J niet mogelijk. Aan de voorzijde van het toestel is bij beiden een VGA (640 x 480) camera geplaatst. Tot slot wordt de Galaxy S III Mini standaard al van Android 4.1 Jelly Bean voorzien terwijl de Xperia J nog op Android ICS (4.0) draait.

Zoals gezegd, de Sony Xperia J en de Samsung Galaxy S III Mini zijn (onder andere) bedoeld voor de liefhebber van kleinere (en goedkopere) Android smartphones. Klein is natuurlijk wel een relatief begrip want ruim een jaar geleden werd 4 inch nog gezien als een (mega) groot scherm ;-)

Enfin, welke zouden jullie nemen als je alleen tussen deze twee zou mogen kiezen? De goedkopere Xperia J of toch de snellere Galaxy S III Mini? Reageer maar, en stem op de nieuwe poll.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.