Toestellen
05 december 2012 - Ron Smeets

Sony Xperia E ziet het daglicht

Het spelen van scrabble of galgje met Sony Xperia toestellen is vandaag een stuk makkelijker geworden. De Japanse fabrikant presenteerde vanochtend namelijk de Xperia E ;-)

Dit wordt een betaalbare Android smartphone die uiterlijk veel weg heeft van de duurdere Xperia T. De verkoopprijs is overigens nog niet bekend. De Xperia E is met een 3.5 inch touchscreen display wel een stuk kleiner. Opvallend is ook dat de Xperia E in zowel een dual- als single SIM variant op de markt zal komen, ergens gedurende het eerste kwartaal van 2013.

Behalve het 3.5 inch HVGA (320 x 480 pixels) display heeft de Xperia E een 1GHz processor (single core) met 512 MB RAM, een 1500 mAh accu, 3.2 megapixel autofocus camera met VGA video opname functie en een nog onbekende hoeveeelheid ingebouwd geheugen (X GB staat in de specs) dat met een microSD in ieder geval wel, met maximaal 4GB, uitgebreid kan worden.

Standaard wordt de Xperia E voorzien van Android ICS (nog geen Jelly Bean dus) Android 4.1 Jelly Bean UPDATE 14u32: In het Nederlandse persbericht dat ik zojuist ontving staat dat de Xperia E wel degelijk uitgerust wordt met Jelly Bean: "Xperia E draait op Android 4.1 (Jelly Bean) voor de meest geavanceerde Android user experience." Inmiddels is dat in het internationale persbericht ook aangepast. Enkele uren geleden stond daar toch echt Android 4.0, kan ik mij herinneren ;-)

UPDATE (6 Dec, 11u45): Zojuist heb ik van Sony de prijs binnengekregen van de Xperia E. Het toestel gaat in Nederland 169 Euro kosten (los toestel, zonder abonnement). Wetende dat dit een adviesprijs is die in de winkels (vooral online) vaak nog 10 a 15% lager zal liggen kun je met recht zeggen dat de Xperia E een bijzonder betaalbaar toestel wordt.

Quad band GSM support en 3G/HSPA zijn ook aanwezig, evenals bekende Sony applicaties en diensten als Walman, Music Unlimited (waar beschikbaar) en DLNA support. Het toestel ondersteund ook HD Voice. De Xperia E weegt 115.7 gram en meet 113.5 x 61.8 x 11.0 millimeter (h x b x d). Hieronder staan enkele foto's van de Xperia E. Opvallend is de zand/brons kleurige versie van de Xperia E Dual (derde en vierde foto). Ik weet niet of die kleur ook beschikbaar is voor de 'single sim' versie.

Sony-Xperia-E-a Sony-Xperia-E-b Sony-Xperia-E-Zand-Brons-a Sony-Xperia-E-Zand-Brons-b Sony-Xperia-E-back

Sony persbericht

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.