Toestellen
26 mei 2006 - Ron Smeets

Sony 'UMPC' gereviewd

Nee, helaas nog niet door ons, maar bij Digitalworld Tokyo hebben ze hem wel al van dichtbij mogen bewonderen.

Wat opvalt is dat zij spreken over een model dat ongeveer 1550 dollar kost, zonder software en dat er diverse modellen vanaf juli in Engeland op de markt komen die bij 1800 dollar beginnen.

Zoals wij eerder ook al meldden heeft deze mini-UMPC van Sony qua connectivity vrijwel alles aan boord wat je zo'n beetje kunt bedenken, van Bluetooth en USB tot Firewire en VGA. Volgens de review kun je hem makkelijk als volwaardige PC gebruiken als je hem aan een keyboard en monitor koppelt.

Pluspunten volgens Digitalworld zijn verder de twee cam's en e-mail functies (maar in Japan hebben ze dan ook geen Blackberries en Treo's). Daarnaast is ook de snelheid waarmee de Vaio uit slaapstand komt en weer bruikbaar is bijzonder te noemen.

Tegenvallend zijn onder andere het ingebouwde toetsenbord dat niet lekker te gebruiken is volgens de reviewer en het display dat met een beelddiagonaal van 4.5inch wel wat klein is voor een mini-PC. Ook de levensduur van de accu valt wat tegen; ongeveer 2 uur met WiFi ingeschakeld, maar slechts anderhalf uur bij het kijken van een film.

Kortom, een aardige, complete maar dure oplossing als je op zoek bent naar een PDA.Gerelateerde links:
Sony 'UMPC' officieel aangekondigd
Sony Vaio UMPC gespot
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.