Nieuws
22 juni 2016 - Ron Smeets

Sony stopt smartphone productie in Brazilië Braziliaanse overheid schrapt fiscale voordelen op lokaal geproduceerde toestellen

De actie van Sony is misschien iets anders dan al die multinationals die op papier hun hoofdkantoor in landen planten, zoals Nederland en Ierland, waar ze fiscaal de meeste voordelen kunnen behalen. Maar toch, de Japanse fabrikant heeft besloten om de productie van smartphones in Brazilië stop te zetten. Reden? De Braziliaanse overheid heeft de fiscale voordelen die gelden voor lokaal geproduceerde toestellen afgeschaft. Daardoor is het voor Sony, en ook andere fabrikanten, niet meer rendabel om de toestellen in Brazilië te blijven produceren.

Voor de vorm werden door marketing 'bobette' Anna Peretti ook de slechte economische staat waarin het Zuid Amerikaanse land verkeert en het efficiënter maken van de distributie erbij gehaald. Dat zouden namelijk ook oorzaken zijn waarom Sony de productie van smartphones in Brazilië staakt.

Natuurlijk, Sony! Ik heb nog een drogreden die jullie wellicht kunnen gebruiken om de aandacht van de verdwenen fiscale voordeeltjes af te leiden. Binnenkort starten de Olumpische Spelen in Rio. Samsung is daar een van de hoofdsponsoren en het kan natuurlijk niet dat jullie grootste concurrent alle aandacht krijgt in een land en rondom een event waar jullie zelf niet eens bij zijn. Nee, in zo'n land zou ik mijn fabrieken ook sluiten! [/cynisme uit]

Overigens werden de nieuwe Xperia X toestellen al niet meer in de fabrieken rondom Sao Paulo geproduceerd. Daarvoor was Sony al 'uitgeweken' naar China en Thailand.

Het Braziliaanse besluit van Sony betekent tot slot ook een flinke streep door de ambitie die de fabrikant ruim een jaar geleden uitsprak om de Zuid Amerikaanse, en dan met name Braziliaanse, markt te gaan veroveren. De kans is groot dat die samba met het verdwijnen van de productie ook zal stilvallen.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.