Toestellen
13 maart 2012 - Ron Smeets

Sony presenteert de compacte Xperia sola met 'magische' UI

Amper twee weken na de onthulling van de Xperia P en Xperia U, in Barcelona, heeft Sony ook haar vierde nieuwe Xperia smartphone gepresenteerd. De Sony Xperia sola wordt, zo luidt het persbericht, een compacte smartphone met een 'magische', floating touch, UI.

Hiermee kun je tijdens het browsen scrollen zonder het scherm aan te raken. Als je een linkje selecteert door met je vinger (vlak) boven het scherm te 'navigeren' is één korte klik (aanraking dus) voldoende om deze te openen.

Eerder deze week lekte al een foto van de Xperia sola uit. Toen nog met de codenaam en typenummer 'Pepper' en MT27i.

Sony Xperia sola

De Xperia sola lijkt veel op zijn grotere broer (de Xperia S) en zussen (Xperia P en U). Hij heeft echter geen doorzichtige, oplichtende, rand onder het display. De 'home', 'menu' en 'back' tiptoetsen zijn net onder het display gepositioneerd. Qua afmetingen is de Xperia sola vergelijkbaar met de Xperia U. Door het wegvallen van de 'doorzichtige rand' heeft de Xperia sola wel een iets groter display, 3.7 in plaats van 3.5 inch.

De vierde Sony Xperia smartphone heeft verder een 1 GHz dual core processor, een 5 megapixel autofocus camera met LED flitser en HD (720p) video opname, 8GB intern geheugen (waarvan 5GB voor opslag van bestanden beschikbaar is), een microSD geheugenkaart optie en een 1320 mAh accu. Het 3.7 inch (854 x 480 pixel) Reality Display is ook voorzien van Sony's Mobile BRAVIA technologie. Als je snel een foto wilt maken dan kan dat binnen iets meer dan een seconde door de camera toets in te drukken.

De volledige specs kun je op de volgende pagina bekijken. De Xperia sola zal in de loop van het tweede kwartaal in de winkels verschijnen en wordt standaard uitgerust met Android 2.3 (Gingerbread). Een upgrade naar Android 4.0 (ICS) volgt in de zomer. De advies verkoopprijs (los toestel) zal 319 Euro (incl BTW) gaan bedragen.

Net als de Xperia S wordt de Xperia sola ook geleverd met twee SmartTags. Dit zijn 'fiches' met een voorgeprogrammeerd profiel die je op bepaalde plekken kunt leggen (of hangen) om het gebruik van de Xperia S te vergemakkelijken. Door het aanraken van een SmartTag kun je bijvoorbeeld de Navigatie appiicatie starten zonder dat je daarvoor zelf door menu's moet navigeren.

Sony over 'Floating Touch': "De unieke “floating touch” technologie van Sony maakt haar smartphone debuut exclusief op de Xperia sola. Met deze technologie kan de consument op het web browsen door een vinger boven het scherm te bewegen, waardoor deze functioneert als bewegende cursor, zonder het scherm aan te raken. Zodra de gewenste link is gevonden, kan deze worden gemarkeerd en met een klik worden geladen. “Floating touch” zal in de toekomst door interactie met ontwikkelaars via software updates verder worden voorzien van nieuwe gebruikersmogelijkheden en toepassingen."

Opvallend is dat het er alle schijn van heeft dat de Xperia sola niet meer ontworpen is volgens het zogenaamde 'Human Curvature' design van Sony (Ericsson). Het toestel op de foto's hieronder ziet er in ieder geval wat vierkanter uit, zonder rondingen aan de achterzijde. Het scherm ligt ook duidelijk 'op' het toestel:

Alle specificaties van de Xpera sola

Sony Xperia sola specs:

Netwerk:
- Quad EDGE/GSM/GPRS 850, 900, 1800
- W-CDMA (UMTS en HSPA support)

Display:
- 3.7” Reality Display met Mobile BRAVIA Engine
- 854 x 480 pixels
- 16,000,000 kleuren, TFT
- Krasbestendig glas

Processor en geheugen:
- 1 GHz STE U8500 dual-core processor
- 8 GB intern geheugen (maximaal 5 GB beschikbaar voor de gebruiker)
- microSD geheugenkaart gleuf (max. 32GB)

Camera:
- 5 megapixel camera
- 2D and 3D Sweep Panorama™
- 16x digitale zoom, Auto focus
- Face detection, Geotagging
- LED flitser
- HD video recording (720p)
- Rode ogen reductie, Zelfontspanner, Smile detection

Afmeting: 116 x 59 x 9.9 mm
Gewicht: 107 gram

Accu:
- 1320 mAh
- Spreektijd (GSM): max. 6 uur
- Standby tijd (GSM): max. 470 uur
- Spreektijd (3G/UMTS): max. 5 uur
- Standby tijd (3G/UMTS): max. 475 uur
- Muziek luisteren: max. 40 uur
- Video kijken: max. 6 uur

Connectivity:
- 3.5 mm audio (headset) aansluiting
- aGPS met WisePilot gesproken navigatie
- Bluetooth
- DLNA Gecertificeerd
- Micro USB aansluiting
- Media Go
- Media Transfer Protocol support
- Modem, Native USB tethering
- NFC
- Wi-Fi (incl. Wi-Fi Hotspot)

Messaging:
- Email, Google Mail
- Instant Messaging
- MMS en SMS
- Tekstvoorspelling

Internet:
- WebKit Browser
- Android Market
- Floating Touch UI
- Google search, Google Voice search
- Street View en Latitude

Muziek:
- 3D surround sound
- xLoud Experience
- Stereo Bluetooth (A2DP)
- Clear Bass, Clear Stereo
- PlayNow, SenseMe, TrackID

Entertainment:
- 3D Album
- Motion Gaming
- FM Radio met RDS
- Video Streaming
- Sony Entertainment Network

Apps:
- Wekker, Rekenmachine, Agenda, Stopwatch, Timer, Dovument readers, Notities

Kleuren: Rood, Zwart en Wit.

In de doos:
- Sony Xperia sola
- Accu
- 2 SmartTags
- Bekabelde Stereo Headset
- MicroUSB lader en kabel
- Handleiding

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.